petak, 28. listopada 2016.

9. Posjet Ukrajinskom veleposlanstvu

Učenici iz Kaniže posjetili Veleposlanstvo Ukrajine u RH i položili vijenac kod spomenika Tarasu Ševčenku u Zagrebu

Na poziv veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandra Levčenka učenici koji pohađaju nastavu njegovanja ukrajinskog jezika i kulture u školi „Antun Matija Reljković“ Bebrina u Područnoj školi Kaniža 30. rujna 2016. godine posjetili su Veleposlanstvo Ukrajine u RH u Zagrebu. Grupa učenika od 1. do 8. razreda putovali su u Zagreb uz pratnju prof. ukrajinskog jezika Oksane Martinjuk, učiteljice Katarine Sudarević, predstavnice UKPD „Taras Ševčenko“ - Kaniža Mirjane i Lidije Has. 
U Veleposlanstvu Ukrajine su ih dočekali veleposlanik Oleksandar Levčenko, ataše za kulturu Olga Ros i tajnica Vita Holеts. Veleposlanik je pričao učenicima o ukrajinskom povjesničaru, prvom predsjedniku Ukrajinske Narodne Republike, Myhajlu Hruševskom, o Ukrajini i grupama djece ukrajinskih branitelja koja dolaze na odmor u Hrvatsku. Učenici su imali puno različitih pitanja o aktualnoj situaciji u Ukrajini, ulasku Ukrajine u Europsku uniju i NATO, o povratku poluotoka Kryma Ukrajini i druga pitanja. U nastavku susreta djeca su pokazala svoje stečeno znanje kroz pjesmu i recitaciju. Zvučalo je najviše pjesama Tarasa Ševčenka i domoljubnih stihova. Učenici su otpjevali pjesme „Molitva za Ukrajinu“,“Odna kalyna“ dok je Andrej Has otpjevao pjesmu ˝Ide Vesna˝.
Na povratku kući učenici su posjetili spomenik velikom ukrajinskom piscu, umjetniku i patriotu Ukrajine, utemeljitelju ukrajinskog književnog jezika Tarasu Ševčenku u Ukrajinskoj ulici u Zagrebu i položili su veliki žuto-plavi vijenac.
Ovaj dan će ostati u dugom  sjećanju i veleposlaniku i učenicima iz Kaniže.


članak napisao Andrej Has

Nema komentara:

Objavi komentar