petak, 28. listopada 2016.

2. Terenska nastava "Osmaši u Vukovaru"

Ovaj mjesec posjetili smo Vukovar.
Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Dok smo stajali na Ovčari, razmišljali smo koliko je ljudi ubijeno i pogubljeno upravo na tom mjestu na kojem stojimo… To je bio osjećaj na koji su tekle suze. Teško je bilo gledati imena branitelja kako se gase u gorućoj svijeći. Ovčara je bila mjesto na kojem su počinjeni mnogobrojni zločini, ubijeni nevini ljudi, civili i što je najgore od svega, djeca. Zamislite tu tragediju, osjećaje majki koje su izgubile djecu…
Jedan od najvećih junaka Domovinskog rata bio je Blago Zadro, čiji se grob nalazi na Memorijalnom groblju. Tu je i masovna grobnica označena s 938 bijelih križeva podignutih u spomen na sve nestale. Ujedno, tu je i vječni plamen koji gori za sve Hrvatske branitelje.
Sve ranjene smještali su u vukovarsku bolnicu koja je u to vrijeme smatrana utočištem i spasom.
Dok smo bili tamo, trnci su prolazili našim tijelima, suze su same krenule, jer smo čuli priče i vidjeli slike koje su nas zaista potresle. Na svakoj pločici bolničkog podruma pisali su datumi i strašni događaj koji se u to vrijeme dogodio.
Osoba, koju također treba spomenuti kada se priča o Vukovarskoj bolnici, 25 – ogodišnji je Francuz Jean Michel Nicolier, koji je pomagao ranjenima i tako postao hrvatski dragovoljac u Domovinskom ratu. Dok je davao intervju, pričao je o stradanjima, a njegov osmijeh tada bio mu je među posljednjim osmjesima u životu, jer ga je 20. studenog 1991. (dva dana nakon pada Vukovara) neprijateljska vojska odvela iz bolnice na Ovčaru, izmučila i bacila u iskopanu jamu s ostalim nevinim civilima iz bolnice.
U Vukovaru nas je najviše iznenadio Vodotoranj koji je usprkos svemu ostao na svojim „nogama“ i tako postao, ne samo simbol Vukovara, nego i cijele Hrvatske.
Domovinski rat je zaista stravičan događaj. Mnogi su ubijeni, ranjeni, mučeni, mnogi su ostali bez najmilijih članova obitelji koje traže još i danas. Zbog vukovarske žrtve moramo uvijek pamtiti i sjetiti se heroja, branitelja, majki, očeva i djece koji su 1991. „pali“ za Vukovar, jer da nema njih, mi danas ne bismo imali slobodnu Hrvatsku.
SJEĆANJE NA NAŠE HEROJE NEĆE I NE SMIJE UMRIJETI – NEKA IM JELAKA ZEMLJA I HVALA IM NA SVEMU ŠTO SU UČINILI. POČIVALI U MIRU…AMEN

Članak napisale Antonia V. i Klara G., 8.a  
Napokon smo posjetili grad heroja. Dva dana nam je svakako bilo premalo jer Vukovar se treba doživjeti. Prvi dan posjetili smo Muzej vučedolske kulture. Ondje smo upoznali kulturu starih Vučedolaca. Čuli smo sve o načinu življenja prije 5000 godina. Naučili smo o izradi predmeta, odjeće i o njihovoj prehrani. Proučavali su astronomiju i vjerovali u nebeska tijela.
Gradski muzej Eltz nekada je pripadao bogatoj obitelji Eltz. Oštećen je u Domovinskom ratu, a danas je jedna od najljepših građevina u lijepoj našoj. Slobodno vrijeme u gradu proveli smo razgledavajući centar. Tu večer svi smo se dobro zabavili u disku zajedno sa razrednicama. Noć smo proveli u novootvorenom hostelu Dubrovnik u sklopu vojarne.
Nakon doručka uputili smo se ka Spomen domu branitelja Domovinskog rata na Trpinjskoj cesti zvanoj „groblje tenkova“.  Tamo smo čuli o herojstvu Blage Zadre i njegovih vojnika. Posjetili smo podrum Vukovarske bolnice u kojoj su bili bolesnici i ranjenici. Čuli smo potresne priče iz vremena Domovinskog rata. Na Memorijalnom groblju smo posjet obilježili fotografijom i pomolili smo se za žrtve. Nakon Memorijalnog groblja posjetili smo hangare u blizini Ovčare. Ondje su ranjenici premlaćeni i terorizirani prije masovnog smaknuća na Ovčari. Slikali smo se kraj simbola domovinskog rata- Vodotornja. Dečkima je najzanimljivija bila vojarna gdje su mogli vidjeti i ući u tenkove. Na kraju dana imali smo međuškolski kviz u kojem je naša škola bila četvrta.
Sada svi Domovinski rat bolje poznajemo što je dobro jer moramo znati o povijesti i borbi za slobodu.

članak napisali - Marija O. i Josip G., 8.b

Nema komentara:

Objavi komentar