petak, 28. listopada 2016.

17. Događanja u PŠ Kuti - KO 3. i 4. r.

U mjesecu listopadu obilježili smo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje kako bismo se zahvalili na svim plodovima i darovima koje nam je zemlja pružila.
       Učenici su sa svojim majkama i bakama ispekli kruh, razna peciva i slastice koje smo, zajedno sa različitim plodovima zemlje našega zavičaja, izložili na prigodno dekoriranom stolu u našoj učionici. Kroz različite nastavne sadržaje učenici su obilježili ovu temu, slikali su, pjevali, računali, čitali i razgovarali o procesu nastanka kruha (od zrna do kruha), o plodovima našega zavičaja kojima nas zemlja cijele godine daruje te su se počastili i blagovali kruh i ostale pripremljene slastice.
       Nakon toga, kroz razredni projekt pod nazivom Jabuka – kraljica voća, obilježili smo Dan jabuka. Različite nastavne sadržaje i aktivnosti posvetili smo jabuci, voću koje s pravom nosi naziv kraljice, a u našoj prehrani često je nepravedno zanemareno.
       Cilj projekta bio je upoznati učenike s autohtonim i starim vrstama voća, sa zastupljenošću pojedinih sorti jabuka, s razlikama između ekološki zdrave hrane i hrane tretirane pesticidima te ukazati na važnost zdrave prehrane.
       Tijekom realizacije projekta častili smo se ukusnim jabukama, rješavali slatke matematičke priče o jabukama, čitali o jabukama, slikali ih i oblikovali. Upoznali smo stare i nove sorte jabuka, saznali smo da je jabuka bogata vitaminima i mineralima pa nam je postalo jasno zašto je upravo ona nazvana kraljicom voća.  Proveli smo i natjecanje u kojemu su suprotstavljene strane bile dvije vrste čipsa, dobro nam znani slani čips i čips od jabuka. U kategoriji okusa pobjedu je odnio slani čips, ali ne i u kategoriji zdrave hrane. Učenici su kroz projekt ipak spoznali važnost pravilne prehrane pa su prednost dali čipsu od jabuka. Dan jabuka povezali smo i s Danom kravate pa smo nosili kravate ukrašene jabukama. Najzanimljivije je bilo natjecanje u igrama spretnosti tijekom kojega su se učenici okušali u nošenju jabuke na kuhači, u plesu s jabukom te u crtanju jabuke zavezanih očiju. Najslađi je ipak bio završetak projekta kada su učenici za aktivnost i znanje nagrađeni kolačima od jabuka.
                                                                                             
                                                                                          razredna učiteljica Marija Tomakić








Nema komentara:

Objavi komentar