četvrtak, 3. ožujka 2016.

Tjedan lijepih riječi - priredba

U petak, 4.3.2016., završio je ovogodišnji Tjedan lijepih riječi, projekt koji svake godine provodimo u našoj školi. Na početku programa učenici su nas pozdravili na četiri europska jezika, koja se uče na nastavi u našoj školi - hrvatskom, engleskom, njemačkom i ukrajinskom, obučeni u prigodne nošnje zemalja, jezikom kojih su pričali. 
Tema ovogodišnjeg Tjedna bila je "Živimo u Europi", pa je svaki razred dobio određenu državu kojom se bavio čitav tjedan. 
5. razred imao je Hrvatsku, pa su predstavili narodnu nošnju, običaje, sportaše, kulturu, povijest i književnost (slike 5. i 6.), pjevali su hrvatske domoljubne pjesme i kod svih prisutnih pobudili snažne osjećaje sreće što se nalazimo u jednoj tako tradicijom i baštinom bogatoj zemlji.
6. razred imao je Veliku Britaniju. Predstavila nam se kraljevska obitelj - The Royal Familiy - kraljica Elizabeta, prinčevi William i Harry, Williamova supruga Kate, a na slici smo mogli vidjeti i pokojnu princezu Dianu. Svratio nam je u posjet i Harry Potter te ispričao mnoštvo zanimljivih činjenica o Velikoj Britaniji, Irskoj, Engleskoj, Škotskoj i Walesu (slika 3.)
7. razred obrađivao je Njemačku, poznatu po različitim velikim industrijama, nogomatnim ligama, hrani, ali i po braći Grimm, koji su napisali većinu poznatih dječjih bajki. Sedmaši su se pozornicom prošetali kao likovi iz bajki, u "Ulici bajki", tako da smo imali priliku vidjeti Crvenkapicu, Snjeguljicu, Pepeljugu, Trnoružicu, Zlatokosu... Bili su tu i sedmorica patuljaka, a i princ (slika 1.)
8. razred dobio je državu Ukrajinu, jer najdulje od svih izučavaju ukrajinski jezik i kulturu po modelu C. Vidjeli smo ukrajinski pozdravni ples, kao i ples Hopak, a i čuli pjesmu na ukrajinskom jeziku. Učenice Viktorija, josipa, Ozana i Valentina otplesale su ples "Golubica" te zaradile veliki pljeska publike (slike 2. i 4.)
 
Slika 1. Uvod na različitim jezicima; Voditeljice; "Ulica bajki", 7. razred

Slika 2. Plesači, 8. razred,; Bogati slavonski stol, 5. razred; Publika
Slika 3. English people, 6. a i 6. b razred (princ William, Harry Potter...)
Slika 4. Ukrajinski ples i pjesma
Slika 5. 5. razred predstavlja Hrvatsku
Slika 6. 5. razred predstavlja Hrvatsku
Slika 7. Dodjela priznanja; Govor predstavnice Ukrajinskog veleposlanstva

Nema komentara:

Objavi komentar