četvrtak, 3. ožujka 2016.

Tjedan lijepih riječi - razredna nastava (PŠ Kaniža I PŠ Šumeće)

TJEDAN LIJEPIH RIJEČI U KANIŽI

 I naša je područna škola ovaj tjedan sudjelovala u tradicionalnom školskom projektu Tjedan lijepih riječi s temom Živimo u Europi.

Učenici 2. razreda svaki su dan naučili nešto novo. U ponedjeljak smo na satu razrednika započeli najavljeni projekt. Istražili smo što je Europa, gdje se nalazi, koje su europske države, kakav je položaj naše domovine i našeg zavičaja u Europi. Upoznali smo pojam Europske unije. Na satu hrvatskog jezika zapisali smo najvažnije podatke vježbajući na taj način pisanje velikog početnog slova. U matematici smo ponovili naučeno o hrvatskim jedinicama za novac, upoznali europski novac – eure i cente i njihovu vrijednost u kunama i lipama. U utorak smo na satu glazbene kulture pjevali tradicionalne pjesme našeg zavičaja, razgovarali o tradicionalnoj glazbi i glazbalima te plesali slavonsko kolo. U srijedu smo na satu likovne kulture izrazili toplo – hladni kontrast boja izrađujući zastave nekih europskih država. Svaki je učenik izradio i svoju hrvatsko – europsku zastavu. Njima smo ukrasili prozore učionice. U četvrtak smo na satu prirode i društva ponovili naučeno i istaknuli posebnosti našeg zavičaja koji je dio Europe. Razgovarali smo o običajima naših krajeva, hrvatskoj i slavonskoj kuhinji te prirodnim ljepotama. Dio toga zalijepili smo na naš zajednički plakat. Učenik Karlo Hrvojević, koji uči svirati tamburicu, donio je svoj instrument u školu i odsvirao nam nekoliko pjesama. Time nam je dan učinio još zanimljivijim. Posljednji dan projekta prisjetili smo se svih aktivnosti i na satu hrvatskog jezika napisali svoja izvješća  o obavljenom zadatku.

Budući da je ovaj projekt povezan s lijepim riječima, završili smo objašnjavanjem  hrvatskih narodnih mudrih izreka. Ovo su neke od njih:


Svugdje je dobro al’ kod kuće najbolje.

Običaji od starine štit su jaki domovine.

Naš zavičaj, naš običaj.

Štogod ljubav, sloga stvori, to se nikad ne razori.

Što je pravo i Bogu je drago.

Ispeci pa reci.

Dok je čovjek zdrav i voda mu je slatka.

Bez alata, nema zanata.

Bez muke, nema nauke.

Uzdaj se u se i u svoje kljuse.

Nema kruha bez motike.

                                                                                                                 
 članak napisala učiteljica Željka Lovrić


TJEDAN LIJEPIH RIJEČI U PŠ "ŠUMEĆE"







 

Nema komentara:

Objavi komentar