četvrtak, 6. lipnja 2013.

7. Jednodnevni izleti učenika razredne nastave

Izlet u ORIOVAC, STARU KAPELU, NOVU GRADIŠKU I CERNIK
7. svibnja 2013. svi  učenici 1. i 2. razreda naše škole išli su zajedno na jednodnevni izlet.

Krenuli smo autobusom u ranim jutarnjim satima i prvo smo posjetili Oriovac . U pratnji našeg vodiča razgledali smo nekoliko spomenika i razbudili se igrom u parku na ljuljačkama, toboganu, vrtuljku, klackalicama i dr. Nastavili smo vožnju do Etno sela Stara Kapela. Razgledali smo selo i nakon užine uživali u druženju i igri. Domaćini su za nas organizirali  natjecanje u povlačenju užeta i skakanju u vrećama. Učenici iz Šumeća bili su najuspješniji. Nakon toga vozili smo se do Nove Gradiške. U restoranu smo ručali i pojeli sladoled, a kasnije prošetali gradom u pratnji vodiča koji nam je ispričao neke zanimljivosti. Na kraju našeg putovanja stigli smo u Cernik. Tamo smo obišli crkvu, franjevački samostan, knjižnicu i muzej. U muzeju smo razgledali brojne predmete stare i nekoliko tisuća godina. Većina tih predmeta potječe iz Jeruzalema i to iz Isusovog vremena.

 Prije polaska i prije kiše stigli smo još jednom otići na sladoled i veselo krenuli kući.

Članak napisala Željka Lovrić

Izlet u VRPOLJE, ĐAKOVO I OSIJEK

U utorak, 7. svibnja 2013., učenici 3. i 4. razreda naše škole zajedno s učiteljicama išli su na jednodnevni izlet u Vrpolje, Đakovo i Osijek.
Sretni i uzbuđeni zbog svega što nas taj dan čeka, u ranim jutarnjim satima autobusom smo krenuli u novu avanturu.
Prvo odredište našeg putovanja bila je Spomen galerija Ivana Meštrovića u njegovom rodnom selu Vrpolju. Meštrović je prvi moderni hrvatski kipar svjetskog glasa, čija se djela nalaze u najpoznatijim svjetskim muzejima i galerijama. Sa zanimljivim detaljima iz Meštrovićeva života te njegovim slavnim djelima upoznala nas je voditeljica galerije, kojoj smo se srdačno zahvalili i obećali ponovni posjet.


Put nas je dalje vodio do prekrasnog grada Đakova. U Đakovu smo prvo posjetili i razgledali Katedralu sv. Petra, stolnu crkvu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Tamo smo saznali neke zanimljive detalje iz povijesti katedrale. Sagrađena je u 19. stoljeću za vrijeme biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Za njenu izgradnju utrošeno je sedam milijuna opeka iz ciglane đakovačke biskupije, a kamen je dobavljan iz raznih europskih država. Tom biseru graditeljstva ne prestaju se čuditi i diviti već od samih početaka gradnje. I sami smo ostali zadivljeni njenom ljepotom pa smo odlučili zabilježiti taj lijepi trenutak zajedničkom fotografijom ispred katedrale.



Nakon obilaska katedrale, krenuli smo u posjet Državnoj ergeli lipicanaca u Đakovu. Ergelu su osnovali đakovački biskupi i jedna je od najstarijih u Europi. Vodič nam je ispričao mnoge zanimljivosti o povijesti, radu i događanjima na ergeli koja danas koristi dvije lokacije za uzgoj, selekciju i dresuru konja – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Đakovački lipicanci sudjelovali su i na otvorenju Olimpijskih igara pa je, oduševljena njihovim nastupom, 1972. godine ergelu posjetila i engleska kraljivca Elizabeta II. i  provezla se gradom slavnim i nadaleko poznatim četveropregom đakovačke ergele. Učenici su uživali u obilasku ergele i fotografiranju s predivnim đakovačkim lipicancima.



Nakon posjeta Đakovu, došlo je vrijeme za ručak u Osijeku. Nakon ručka i kratkog odmora krenuli smo u obilazak osječkog zoološkog vrta. Vidjeli smo mnoge zanimljive životinje i uistinu uživali u obilasku.



Jako zanimljiv dio našeg izleta bila je i vožnja skelom preko rijeke Drave. Mnogima od nas ovo je bila prva takva vožnja pa nam je žao što nije trajala malo duže. Prešavši na drugu obalu rijeke Drave, odmorili smo se i zasladili sladoledom u Hotelu Osijek, a zatim smo obišli osječku tvrđu i još jednom iskoristili lijep ambijent za zajedničko fotografiranje.



Tako je naš izlet došao kraju. Pomalo umorni, ali sretni i zadovoljni, krenuli smo svojim kućama.

članak napisala - Marija Prišuta
A evo kako je izlet doživio Dominik, učenik 4. razreda:


U utorak rano ujutro krenuli smo na ekskurziju. Ušli smo u autobus i uzbuđeno krenuli na put. Naše prvo odredište bila je Galerija Ivana Meštrovića u Vrpolju. U galeriji nas je dočekala voditeljica  koja nam je pričala o djelima tog slavnog kipara. Zatim smo nastavili put prema gradu Đakovu,  gdje smo posjetili Đakovačku katedralu i Državnu ergelu lipicanaca. Saznali smo da je Đakovačka katedrala sagrađena u 19. stoljeću za vrijeme biskupa Josipa Juraja Strossmayera te da je za njenu izgradnju utrošeno sedam milijuna komada opeke. Na ergeli lipicanaca vidjeli smo jako puno lijepih konja koji su me se jako dojmili. Nakon obilaska Đakova, krenuli smo u Osijek na ručak. Nakon odličnog ručka, obišli smo Zoološki vrt i vidjeli jako puno zanimljivih životinja. Zatim smo skelom prešli rijeku Dravu. Vožnja skelom bila je jako zanimljiva, ali je kratko trajala. U Osijeku smo obišli još i osječku tvrđu i, kada smo sve razgledali, umorni smo krenuli kući. Putem kući stiglo nas je jako nevrijeme, grmilo je i padala je kiša.
Kada sam došao kući, sretan nakon cjelodnevnog razgledanja, sve sam ispričao mami i tati. 
članak napisao - Dominik Ferić

1 komentar:

  1. Congratulation for the great post. Those who come to read your Information will find lots of helpful and informative tips. Djakovo Katedrala

    OdgovoriIzbriši