četvrtak, 6. lipnja 2013.

8. Majčin dan

Zašto, kako i kada Majčin dan?


Majčin dan je blagdan  u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.
Kao osnivač današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

Majčin dan u BebriniNa satu razrednog odjela razgovarali smo o načinima darivanja majki za Majčin dan. Zaključili smo kako nije važna materijalna vrijednost dara, nego iznenađenje koje ćemo majkama pripremiti i način na koji ćemo joj čestitati njezin dan. Ideja ima zaista mnogo. Moguće je dogovoriti se s ostalim članovima obitelji i pripremiti joj neko iznenađenje, ustati ujutro prije majke i probuditi ju poljupcem,  donijeti joj doručak u krevet, skuhati joj kavu, čaj ili pripremiti sok i kekse za nju, postaviti stol za nedjeljni ručak ili oprati suđe poslije ručka, ubrati cvijeće za nju, napisati joj pismo ili pjesmu… Svaki učenik imao je zadatak razmisliti i odlučiti kako će svojoj majci čestitati Majčin dan. Na satu likovne kulture učenici su crtali majku i buket cvijeća kakav bi joj želio/željela pokloniti. Crtež buketa iskoristili smo za izradu čestitke u kojoj je svatko svojoj majci napisao jednu lijepu misao i svoju poruku. Nadamo se da su naše majke na svoj dan bile ugodno iznenađene čestitkom.

Članak napisala Željka Lovrić


Nema komentara:

Objavi komentar