četvrtak, 6. lipnja 2013.

3. Predstavljamo poslove - KNJIŽNIČARKA

Na početku ovoga predstavljanja, htjeli bi se javno ispričati našim knjižničarkama, jer smo gotovo zaboravili napraviti intervju s njima! Doista nije bilo namjerno!
Nadamo se da uvažavaju našu iskrenu ispriku!!
Zato im posvećujemo prostor u ovom posljednjem broju "Vjesnika", pa da uz naše domare budu šećer na kraju ove školske godine! :)
U našoj školskoj knjižnici rade dvije knjižničarke - Sandra i Martina.
Evo kako su odgovorile na pitanja našeg vrijednog novinara Vladimira:

1. MOŽETE LI NAM SE MALO PREDSTAVITI?
Sandra: Zovem se Sandra Jerković, diplomirana sam knjižničarka i profesorica hrvatskog jezika i književnosti, a u ovoj školi radim kao školska knjižničarka.
Martina: Zovem se Martina Ćosić i po zanimanju sam učiteljica razredne nastave.

2. KOLIKO GODINA VEĆ RADITE OVAJ POSAO?
Sandra: Ovaj posao, s kraćim prekidima, radim 4 godine.
Martina: Na radnom mjestu školske knjižničarke radim 9 mjeseci.

3. KOJU STE SREDNJU ŠKOLU POHAĐALI?
Sandra: Završila sam Ekonomsko - birotehničku školu u Slavonskom Brodu.
Martina: Išla sam u jezičnu gmnaziju "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu.

4. JESTE LI IŠLI NA FAKULTET I KOJI?
Sandra: Da, studirala sam na Filozofskom fakultetu u Osijeku na Odsjeku za knjižničarstvo i Odsjeku za hrvatski jezik i književnost.
Martina: Da, studirala sam na Učiteljskom fakkultetu.

5. ŠTO KNJIŽNIČAR RADI?
Sandra: Danas posao knjižničara obuhvaća puno više poslova nego što je to bilo prije. Naime, osim knjižničarskih poslova, koji obuhvaćaju posudbu i razduživanje knjiga, vođenje knjige inventure, evidentiranja časopisa i AV građe, obradu knjižne i neknjižne, knjižničar obavlja i odgojno - obrazovni rad u školi (rad s učenicima, nastava u knjižnici i izvan nje, pomoć učenicima za izbor literature za referate, pomoć pri izboru lektirnih naslova i druge literature). Osim toga uključen je i u kulturnu i javnu djelatnost škole (organiziranje raznih priredbi, preprema panoa, obilježavanje važnih datuma, književni susreti...)
Martina:Kad sam ja bila učenik, mislila sam da knjižničari samo vode računa o posudbi knjiga, o naručivanju novih knjiga te o susretima s poznatim piscima za djecu. Međutim, sada kad sam se upoznala s ovim poslom vidim da je on puno kompleksniji. Knjižničari su uključeni u mnoge poslove koji se tiču samog rada škole kao što su odgojno - obrazovni rad s učenicima (u knjižnici i izvan nje), organiziranje posjeta raznim knjižnicama te sudjelovanje u organiziranju javne i kulturne djelatnosti škole. 

6. BISTE LI NEŠTO PROMIJENILI U SVOME POSLU?
Sandra: Ne bih mijenjala ništa posebno, ali bih voljela da školske knjižnice postanu medijsko središte škole i nepresušan izvor informacija i znanja, no za to je potrebno još puno vremena i sredstava.
Martina: Voljela bih da učenici češće dolaze u školsku knjižnicu sa željom da pročitaju neku dobru knjigu.

7. ŠTO POSEBNO VOLITE U SVOME POSLU?
Sandra: U svom poslu najviše volim rad s učenicima.
Martina: Rekla bih da je to rad s učenicima.

8. ŠTO VAM NIJE BAŠ JAKO DRAGO?
Sandra: Iskreno, voljela bih kad bi učenici češće dolazili u knjižnici, ne samo zbog posudbe lektirnih naslova i eventualno časopisa.
Martina: Iako mi to nije struka, posao knjižničarke mi se jako sviđa i u njemu se nisam susrela s ničim što mi se ne sviđa.

9. RADITE LI JOŠ GDJE, OSIM U NAŠOJ ŠKOLI?
Sandra: Da, radim još u OŠ "Stjepan Radić" u Oprisavcima, također kao školska knjižničarka.
Martina: Ne, ne radim nigjde više.

10. VOLITE LI VI ČITATI KNJIGE?
Sandra: Da, jako volim čitati. No, moram priznati da u zadnje vrijeme nemam baš puno vremena za čitanje. Nadam se da ću se uskoro moći više posvetiti čitanju!
Martina: Da, jako volim čitati! Čim završim s jednom knjigom, odmah počinjem s čitanjem neke druge!

11. KOLIKO STE KNJIGA U ŽIVOTU PROČITALI I KOJA VAM JE NAJDRAŽA?
Sandra: Uistinu ne znam ni sama koliko sam knjiga pročitala, ali mogu reći da ih je bilo jako puno! Kao jednu od dražih izdvojit ću Anu Karenjinu L.N. Tolstoja koju sam čitala još kao srednjoškolka.
Martina: Uh, stvarno ne bih znala točan broj knjiga koje sam pročitala, ali bilo ih je jakooooo punooo! Ako baš moram izdvojiti samo jednu knjigu, onda bi to bili "Junaci Pavlove ulice". To je divna knjiga koju bih iskreno preporučila svim učenicima naše škole!

12. KOJA JE VAŠA PORUKA UČENICIMA NAŠE ŠKOLE?
Sandra: Kao poruku učenicima, izdvojila bih jednu rumunjsku poslovicu - NIJE UČEN ONAJ TKO ČITA KNJIGE, NEGO ONAJ TKO ZNA ŠTO ČITA.
Martina: Citirat ću Marka Twaina, pisca s čijim su se djelima mnogi učenici već susreli - DOBRI PRIJATELJI, DOBRA KNJIGA I ČISTA SAVJEST - TO JE IDEALAN ŽIVOT!

1 komentar:

  1. Very significant Information for us, I have think the representation of this Information is actually superb one. This is my first visit to your site. Restoran Đakovo

    OdgovoriIzbriši