srijeda, 3. prosinca 2014.

13. Vijesti iz tehnologije

U ovom mjesecu Vladimir ističe ove vijesti iz tehnologije:

1. Novi WINDOWS 10


Nakon što je Microsoft početkom ovog mjeseca izdao Windows 10 Technical Preview build 9879 inačicu novog operativnog sustava, brojne glasine i informacije su ukazivale da će se prije kraja godine pojaviti još jedan build, no do toga ipak neće doći.

Naime, Gabe Aul, inženjer koji radi na Windowsima 10 i održava kontakte s beta testerima preko Twittera, uputio je e-mail svima koji sudjeluju u "Windows Insider" programu, u kojem navodi da će iduća testna build inačica biti izdana u siječnju 2015., s "hrpom uzbudljivih novih stvari".

Aul dakako nije iznio nikakve informacije o novim značajkama koje testeri mogu očekivati, no još jednom im je uputio apel da nastave sa slanjem "feedbacka" kako bi pomogli Microsoftu u unaprjeđivanju novog operativnog sustava.  

Sve korisnike vjerojatno najviše zanima kada će se pojaviti prva stabilna inačica Windowsa 10, a prema dosadašnjim glasinama ona bi mogla stići u travnju 2015., no lansiranje bi se moglo odgoditi na nekoliko mjeseci ukoliko u razvoju dođe do nekakvih problema,

Microsoft ujedno radi i na Windows Phone 10 OS-u, a neki su partneri navodno već dobili ranu build inačicu, pa bi korisnici novi mobilni operativni sustav mogli isprobati početkom 2015., dok će se izlazak stabilne inačice vjerojatno poklopiti s izlaskom desktop OS-a. 

2. 5G mreža


Rusi su oduvijek znali biti ambiciozan narod, a posljednji u nizu ambicioznih poduhvata je prelazak na 5G mrežu do početka Svjetskog nogometnog prvenstva.
Huawei je potpisao ugovor s ruskim mobilnim operaterom Megafon prema kojemu bi 5G mobilna mreža trebala zaživjeti u Rusiji već 2018 godine. Osnovni razlog požurivanja uvođenja 5G mreže je Svjetsko nogometno prvenstvo koje se te 2018. godine održava u Rusiji. Tim bi potezom Huawei otvorio razna vrata sebi na području Rusije zato što je manifestacija poput Svjetskog nogometnog prvenstva događaj koji prate milijuni ljudi diljem svijeta.
Na ovaj način, puštanje 5G mreže moglo poslužiti kao vrlo dobra reklama za Huawei i Megafon.
Valja spomenuti kako će ova 5G mreža biti samo probna verzija takve mreže. To bi u pravilu značilo da će se pokušati dignuti 5G mreža koja će obitavati na područjima gdje će se održavati utakmice. Na taj način korisnici bi mogli iskušati što znači surfati na 5G mobilnoj mreži, a sve to poslužit će kao vrlo dobra odskočna daska za proizvode i usluge koje nude ove dvije. 
U Hrvatskoj je  4G tehnologija koja omogućava brzine do maksimalno 75 Mbit/s.


Nema komentara:

Objavi komentar