srijeda, 3. prosinca 2014.

12. Što se obilježava u STUDENOM?

16.11. MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

"Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi."

Tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvatiti i dopustiti različitost, bilo da se radi o razlikama u političkom uvjerenju, ili o vjerskim, rasnim ili spolnim razlikama.  
16. studenoga obilježava se Međunarodni dan tolerancije. Na taj dan 16. studenoga 1995. godine države članice UNESCO-a usvojile su Deklaraciju o načelima tolerancije kojom je ovaj dan proglašen Međunarodnim danom tolerancije. Prema Deklaraciji tolerancija podrazumijeva volju i sposobnost prihvaćanja različitosti. Nedostatak tolerancije vodi do stvaranja osobnih predrasuda i diskriminacije grupa ili pojedinaca/ki.
 20.11. MEĐUNARODNI DAN DJETET


Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Obilježavanjem ovog dana se želi senzibilizirati javno mnijenje i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.  Temelj za svijet mira je sredina gdje djeca postaju prijatelji, gdje uče i rade surađujući i odrastaju sa spoznajom o međuovisnosti svih živih bića. Na ovaj dan na poseban način treba gledati na prava djece i adolescenata na najsiromašnijim područjima na svijetu. Za razliku od većine dragocjenih stvari djecu ne dobivamo s uputama za „uporabu“. Stoga je uloga roditelja u tom razdoblju neizmjerno važna. Način na koji se roditelji brinu o djetetu ima značajan utjecaj u razvoju djeteta. Baš zato, drage mame i tate, nemojte nikada zaboraviti: djeca su naša najveća radost i bogatstvo, stoga im treba pružiti mogućnost da žive i odrastaju u zdravoj i sretnoj okolini. 
Osnovna dječja prava su:
  • Prava preživljavanja - hrana, smještaj, stanovanje, zdravlje, životni standard;
  • Razvojna prava - razvoj, odgoj i obrazovanje, obitelj, kultura, identitet;
  • Prava sudjelovanja - donošenje odluka, druženje, izražavanje, pristup informacijama;
  • Prava zaštite od - zlostavljanja, zanemarivanja, izrabljivanja, mučenja, otmice, prostitucije

Nema komentara:

Objavi komentar