utorak, 30. prosinca 2014.

12. Časopisi u školskoj knjižnici

Tijekom školske godine u školsku knjižnicu dolazi nekoliko različitih časopisa. To su:

1. MAK - Mali koncil - mjesečni vjerski list za djecu čiji je izdavač Glas koncila. Ovaj je časopis nezaobilazan pratitelj školskog i župnog katoličkog vjeronauka u Hrvatskoj te vjeronaučne olimpijade. Izlazi od rujna do lipnja. 
2. Matka - časopis koji izdaje Hrvatsko matematičko društvo za potrebe učenika osnovnih škola u Republici Hrvatskoj i dijaspori. Izlazi četiri puta godišnje na blizu 300 stranica. Matka je namijenjena učenicima, nastavnicima i roditeljima, a posebno je pogodna kao priprema za matematička natjecanja. Čitaju je i stariji te oni koji matematiku vole, a žele se odmoriti uz jednostavnije probleme. U časopisu možete pronaći i matematičke članke iz geomatrije, aritmetike i algebre, povijesti matematike, zadatke s različitih natjecanja, posebne stranice za najmlađe, zagonetke...
3. Meridijani - hrvatski časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja koji izlazi mjesečno tijekom školske godine. Časopis je edukativnog karaktera i u potpunosti je hrvatski proizvod koji stvaraju hrvatski autori i fotografi. U časopisu se poseban naglasak stavlja na hrvatske teme, a i osvrt na strana događanja vrši se s hrvatskog gledišta. Najpoznatiji je po tome što je educirao brojne generacije mladih jer prati nastavni plan i program iz zemljopisa i povijesti, te ga mladima kao dodatnu neobveznu literaturu preporučuje i nadležno Ministarstvo. Časopis "Meridijani" je dvomjesečnik koji izlazi pet puta godišnje (rujan studeni, siječanj, ožujak i svibanj). 
4. Modra lasta -zabavno poučni časopis čiji je izdavač "Školska knjiga". Časopis izlazi jedanput mjesečno, a namijenjen je svim učenicima od 5. do 8. razreda. U njemu možemo pronaći rubrike s raznovrsnim i zanimljivim sadržajima poput "Na rubu znanosti", "Blog", "Cool in school", "Za i protiv",... U ovim rubrikama upoznajemo brojne svjetske gradove, razne civilizacije, otkriti najnovije književne fenomene, ali i odgovore na neka pitanja koja muče sve tinejdžere (od školskih do ljubavnih). Čtatelji također mogu sudjelovati i u brojnom nagradnim igrama, a mogu i objavljivati svoje priče i pjesme.
5. Unikat - prvi časopis za kreativce na hrvatskom jeziku. Časopis izlazi dvomjesečno (6 puta godišnje). Njegovo je izdavanje usmjereno isključivo na buđenje kraetivnosti maštovito osmišljenim idejama što je od izuzetne važnosti kako za djecu tako i za roditelje i odgajatelje. Svaki broj Unikata sadrži tridesetak kreativnih ideja za izradu funkcionalnih i dekorativnih predmeta. Glavni kriterij za odabir ideja koje će biti objavljene u ovom časopisu je svakako financijska povoljnost materijala koji su potrebni za izradu predmeta, a svaka je ideja opisana vrlo detaljno, korak po korak, tako da i djeca, a i odrasli koji su manje kreativni  mogu biti jedanko uspješni korisnici.
časopise predstavila knjižničarka Sandra Jerković

Nema komentara:

Objavi komentar