četvrtak, 25. listopada 2012.

7. Zanimljivosti iz zemlje i svijeta



9.10.2012.
Navijači argentinskog nogometnog kluba River Plate predstavili su najdužu navijačku zastavu na svijetu koja mjeri nevjerojatnih 7829 metara i 74 centimetara..
Navijači se nadaju da će ući u Guinnessovu knjigu rekorda u kojoj trenutni rekord drže njihovi rivali, navijači Rosario Centrala. Njihova zastava mjerila je 4350 metara.
Više od 15 tisuća ljudi razvilo je zastavu na ulicama Buenos Airesa, koja se protezala od starog stadiona na kojem je River Plate igrao svoje utakmice, pa sve do novog - Monumentala.
Zastava će nakon mjerenja za Guinnesa biti izrezana na manje komade, koji će biti izloženi u muzejima, vladinim zgradama, raznim sportskim objektima...



11.10.2012.
Felix Baumgartner kreće u nevjerojatan podvig, skok s ruba svemira na Zemlju brzinom za koju se nada da će preći brzinu zvuka. Balonom punjenim helijem posebna će se kapsula podići na visinu od 36.576 metara i Baumgartner će zaroniti prema Zemlji u posebno napravljenom odijelu.
Skok bi trebao trajati oko 5 i pol minuta, a tijekom skoka Baumgartner želi probiti zvučni zid. Uz brzinski i visinski rekord, uspješnom će misijom Baumgartner srušiti rekord u najvišem letu balonom i najvišem skoku s padobranom.
Padobran bi trebao otvoriti na visini od oko kilometar i pol iznad Zemlje i polako se spuštati desetak minuta.
Zanimljivo je i mjesto odabrano za skok, naime, radi se o famoznom Roswellu u Novom Meksiku, mjestu povezanim s padom NLO-a 1947. godine.


14.10. gospodin Felix je ipak uspio ostvariti svoj plan - skočio je s 21km visine - "s ruba svemira", kako je rekao. Let je trajao nekoliko minuta, a prema Zemlji išao je brzinom od preko 500km/h.
Svaka čast na hrabrosti!


Listopad 2012. Vremenske prilike i neprilike
Ovogodišnji listopad će, kada se uskoro obrade klimatološki podaci, biti upamćen kao iznadprosječno topao. Osim toga, listopad je bio mjesec s manje oborina od prosjeka. Manjak oborina je bio toliko izražen da je ponegdje palo kiše koliko inače padne u ljetnom mjesecu.
O već zabrinjavajućoj suši u dijelovima Dalmacije najbolje govori podatak da se listopadska suša samo nastavila na onu ljetnu i rujansku. Sušom je najgore pogođeno područje Šibenika i Trogira. Listopad je, inače, prosječno jedan od tri najkišovitija mjeseca u Dalmaciji. Ovogodišnji je listopad imao izrazito velik broj sunčanih sati, a nestabilnije vrijeme vladalo je s dvije ciklone, početkom i krajem mjeseca. S prvom ciklonom zabilježen je i snijeg u najvišim planinama Dalmacije, a prvi dio listopada ujedno je bio najhladnije razdoblje mjeseca.
Što nas čeka ovog posljednjeg vikenda u listopadu – vidjet ćemo!!




Život jednog lista






Nema komentara:

Objavi komentar