ponedjeljak, 29. listopada 2012.

5. Informatička pismenost - zašto je važna?

Živimo u nevjerojatno brzom svijetu, u svijetu koji «posluje brzinom misli» i koji sve više i više posluje samo i isključivo sa sebi sličnima – onima koji imaju informacije, onima koji znaju kako ih koristiti, kako do njih doći, kako ih proslijediti i kako ih - vjerojatno ono najbitnije - usustaviti.
Streloviti razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) otvorio je prostor za unapređenja svih vrsta poslovanja, a njihova primjena na odgovarajući način rezultira povećanjem učinkovitosti samog poslovanja. Svi žele biti informatizirani, svi žele imati informacije ovdje i sada, svi žele znati kako najbolje iskoristiti informacije koje posjeduju i svi žele naučiti kako do informacija najlakše mogu doći.


 Biti informatički pismen znači znati koristiti računalo i računalne programe.
 Mnogi su u zabludi, pa smatraju da je znanje informatike zapravo znanje igranja računalnih igrica. To je u potpunosti krivo i pogrešno. To uopće nije to! Biti informatički pismen ne znači igrati računalne igre, nego koristiti računalo i njegov.e mogućnosti za unaprijeđenje svoga znanja, za obrazovanje i zadovoljavanje vlastite potrebe za novim spoznajama.
Danas se računalo koristi u gotovo svim zanimanjima – od trgovina do tvornica obrade materijala pa sve do škola i fakulteta. Radnik nije u potpunosti sposoban za obavljanje određenog posla ukoliko nije barem djelomično informatički pismen. Takav radnik manje vrijedi i od njega se zahtijeva poznavanje osnova informatike.
Danas je Informatika u osnovnim školama izborni predmet i pohađaju ju učenici koji se odluče za to. Učenici osnovnih škola svakodnevno borave i koriste računala za raznorazne stvari – od pomoći u rješavanju domaće zadaće, pisanja lektire, pisanja eseja, pa sve do provođenja slobodnog vremena družeći se s vršnjacima na nekoj od društvenih mreža.
Današnje generacije djece (učenika) jesu informatički pismene jer su računala dostupnija nego ikada. Od ranog djetinjstva, uz ili bez nadzora roditelja, vrijeme provode uz računalo, zaboravljajući na zadovoljavanje osnovne dječje potrebe – potrebe za igrom. 


Pitali smo neke od učenika naše škole zašto je važno, u današnjem svijetu, biti informatički pismen. Rekli su nam:
-    Jer nam gotovo za sve služe računalo i internet
-    Jer pomoću njega možemo puno više nego sami
-    Jer pomoću računala možemo doći do svih informacija koje nas zanimaju
Sve je to točno, ako koristimo računalo pametno i ako smo u svakom trenutku svjesni opasnosti kojima se izlažemo budemo li koristili računalo „nepametno“.
Dakle, dobro je znati koristiti računalo, dobro je biti informatički pismen, jer ti to može uvelike pomoći, ali isto tako i odmoći ako ga ne koristiš u umjerenim količinama i ako ne razmišljaš o posljedicama koje pretjerano korištenje i nerazmišljanje mogu donijeti.

Članak napisala – Irena Katinić

Nema komentara:

Objavi komentar