četvrtak, 30. listopada 2014.

9. Vijesti iz tehnologije

Vladimir nam je u mjesecu listopadu izdvojio sljedeće: 1. Nokia odlazi u povijest
Zna se da Microsoft, koji je preuzeo mobilnu diviziju finske Nokije prije godinu dana, već neko vrijeme želi promijeniti ime Nokia branda, a sada su najavili da će i službeno to učiniti.

Svi novi mobilni aparati imat će u sebi Microsoftovo ime pa će tako, primjerice, Nokia Lumia biti preimenovana u Microsoft Lumia. Kršenje je to obećanja da će Nokia kao mobilni brand ostati u uporabi deset godina nakon Microsoftova preuzimanja.

Da Nokia odlazi u povijest potvrđeno je na jednom od Facebook profila Nokije u Francuskoj. Objavljeno je da će postupna promjena imena uslijediti na svim tržištima.

Microsoft je mobilne operacije finskog giganta preuzeo u travnju, dok se ostatak tvrtke, i dalje poznate po nazivu Nokia, usredotočio na mrežnu infrastrukturu.
2. Lia (7) osmislila aplikaciju da roditelji budu više s djecom
Djeca danas nisu samo sve češći konzumenti mobilnih aplikacija, nego su sve mlađi i oni koji ih proizvode. Pokazuje to primjer sedmogodišnje Lije Singer koja je osmislila aplikaciju koja pomaže roditeljima da provode više vremena s djecom.

MiniHug je besplatna aplikacija u koju roditelji unose i prate koliko su vremena proveli s djetetom i što su pritom radili. Ovisno o tome koliko su i kako provodili vrijeme sa svojim malenima, dobivaju bodove i nagrade. Sati i aktivnosti mogu se pratiti na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj bazi, a ako baš želite možete izraditi grafikon količine vremena i aktivnosti koje ostvarujete sa svojim podmlatkom. Ne manje važno, možete podatke usporediti i s onima drugih roditelja koji koriste MiniHug.

Lijin otac, Daniel Singer je programer mobilnih aplikacija pa je djevojčica svoju ideju za aplikaciju prvo ispričala njemu. Odnosno, predložila mu je da napravi aplikaciju, a on je njoj predložio da je naprave - zajedno. Tata je, naravno, programirao, ali Lia je bila uključena u sve procese, kaže njezin otac za TechinAsia, od pretvaranja ideje u listu funkcionalnosti preko biranja dizajna do testiranja.

3. 6 besplatnih online škola koje će te naučiti programirati
Programiranje nije više rezervirano samo za informatičke geekove - poznavanje bar osnova koda danas je vještina koju trebaju i marketingaši, novinari i kreativci svih vrsta. Čak i ako ne razmišljaš još o karijeri, uz par jednostavnih intervencija u kodu od besplatnih predložaka za web stranice možeš napraviti osobni blog ili web kakav imaš samo ti.

Ali gdje naučiti programirati? Nikad nije bilo lakše - edukacije su dostupne online i besplatne su. Provjeri neku od ovih:

1. MIT
Čak i prestižni Massachusetts Institute of Tec Massachusetts Institute of Technology  nudi besplatne edukacije, a neke od njih poučavaju programiranju. Od uvoda u informatičku znanost i programiranje, preko uvoda u programske jezike do konkretnog učenja Jave.

2. Code Academy
Jedan od najpoznatijih izvora znanja kad je u pitanju programiranje, Code Academynudi tečajeve za početnike, ali i one malo naprednije. U ponudi je sva sila programskih jezika, od osnova HTML-a i CSS-a, do Phytona, Rubyja, Jave...

3. Khan Academy
Još jedan odličan izvor besplatnih tečajeva programiranja, Khan Academy nudi i videolekcije.

4. Coursera
Nezamjenjiv izvor besplatne edukacije koji nudi znanje sa sveučilišta diljem svijeta,Coursera je odličan izvor za svakog tko želi naučiti više.

5. Udemy
Bilo da si početnik ili  već znaš nešto o programiranju, ali bi htio naučiti raditi super aplikacije za pametne telefone, Udemy je odličan izvor znanja, uključuje i videolekcije.

6. edEx
Još jedan odličan izvor besplatnog znanja, edEx ti omogućava da slušaš predavanja sa svjetskih sveučilišta.

Nema komentara:

Objavi komentar