srijeda, 6. studenoga 2013.

8. Obilježavanje značajnih datuma

1. listopad - Međunarodni dan glazbe

Međunarodni dan glazbe, koji se pod okriljem UNESCO-a slavi 1. listopada, obilježava se i u Republici Hrvatskoj. Idejni tvorac Dana glazbe, poznati violinski virtuoz i muzikolog Yehudi Menuhin, tijekom cijelog života zagovarao je promociju glazbe u svim slojevima društva, kao i UNESCO-ove ideale mira i prijateljstva među narodima.
(izvor www.skole.hr)
5. listopad - Svjetski dan učitelja

Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. Taj je dan prigoda da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini.
(izvor - Wikipedia)

8. listopad - Dan neovisnosti RH
Dan neovisnosti blagdan je u Hrvatskoj koji se obilježava 8. listopada i neradni je dan. Toga dana 1991. godine Hrvatski sabor je jednoglasno donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je pritom utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više kao takva ne postoji.


(izvor - Wikipedia)

Nema komentara:

Objavi komentar