srijeda, 6. studenoga 2013.

3. Listopad u Kutima - 1. i 4. razred

U mjesecu listopadu obilježavamo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U smiraj godine, kada se iscrpljena priroda sprema na počinak do novog rađanja u proljeće, zahvaljujemo se Bogu na svim plodovima i bogatstvima koje nam je podarila zemlja i mukotrpan čovjekov rad.
Učenici 1. i 4. razreda PŠ Kuti ovaj dan obilježili su 16. listopada. Kroz rad, igru i pjesmu promišljali su o svemu što im zemlja pruža i na čemu moraju biti zahvalni. Pogledali su kratak film o nastanku kruha, naučili su što znači „kruh sa sedam kora“ i mnoge druge izreke o kruhu, čitali su priču o zrnu pšenice, pjevali i slikali u znak zahvalnosti za plodove zemlje. Uredili su i prigodan stol na kojemu su izložili plodove vrijednih ruku svojih starijih ukućana na čemu smo im iznimno zahvalni. Bio je tu domaći kruh iz bakine krušne peći, kiflice, pite i suhi kolači, ali i ostali jesenski plodovi: kukuruz, orasi, kestenje, šipak, grožđe, kruške i jabuke koje su nam ujedno bile i uvod u sljedeći integrirani dan.
Rijetko koje voće tako je povezano sa čovjekom, kroz njegovu povijest i običaje, kao što je jabuka i upravo zbog toga 20. listopada posvećujemo jabuci, kraljici voća.
Učenici 1. i 4. razreda integriranim radom obilježili su Dan jabuka. Čitali su priču o bakinoj jabuci i igrokaz o nadmetanju kruške i jabuke, pisali su dijamantne pjesme o jabuci, uz pomoć jabuka rješavali su i matematičke zadatke, slikali su jabuke i od glinamola oblikovali ježeve koji na svojim bodljicama nose jabuke. Pogledali su i prezentaciju u kojoj su prikazane mnoge zanimljivosti o jabukama, fotografije i nazivi starih i suvremenih sorti jabuka, različiti proizvodi od jabuka, povijesne zanimljivosti, simbolika i mnoge zanimljive izreke o jabukama. Kao nagradu za uspješan rad toga dana, počastili su se ukusnim i zdravim domaćim jabukama.

Za kraj, uz svima već dobro poznatu izreku „Jedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van!“, donosimo vam i jednu izreku koja povezuje dane obilježene u listopadu: „Pojedi jabuku prije spavanja i liječnik će kruha prositi.“ 
članak napisala - Marija Prišuta


Nema komentara:

Objavi komentar