DAN JABUKA
U sklopu integriranog tjedna u kojem smo obilježavali Dane kruha i
zahvalnosti za plodove zemlje prigodno smo obilježili i Dan jabuka. Za užinu
smo ponijeli jabuke. Budući da su neki od nas negodovali zbog izostanka
uobičajenih grickalica odlučili smo im udovoljiti i zajedno smo pravili puno
zdraviju inačicu-čips od jabuka. Uz štrudlu od jabuka, koju je ispekla mama
Sabina Orešković (zahvaljujemo), popili smo i prirodni sok od jabuka. Naučili
smo mnogo o važnosti jabuka za zdravlje, neke nazive od 10 000 vrsta jabuka,
ali i neke zanimljivosti. Bio je ovo jedan poučan i sladak dan.
članak napisala - Dragica Vukojević - Dokuzović
ZIMNICA
Izmjena
godišnjih doba predstavlja i izmjenu razdoblja obilja i nestašice plodova
prirode. Ljudi su od davnina nastojali doskočiti tom problemu i pronaći načine
čuvanja hrane pa ju tako danas spremamo: soljenjem, sušenjem, zamrzavanjem,
ukuhavanjem i kiseljenjem. Iako nam je danas voće i povrće dostupno tijekom
cijele godine ovo je još uvijek zdravija, ali i jeftinija opcija pogotovo za
nas koji živimo na selu i imamo svoje plodove. Svemu tome, ali i načinima spremanja
zimnica kako su to radili naši stari, poučile su nas mame Ljiljana Agić i
Sabina Orešković u sklopu Dana zahvalnosti za plodove zemlje.
članak napisala - Dragica Vukojević - Dokuzović
Nema komentara:
Objavi komentar