srijeda, 1. svibnja 2013.

11. Zanimljivosti iz zemlje i svijeta

Najmanji film na svijetu

Tim IBM-ovih znanstvenika odlučio se odmoriti od istraživanja pohrane podataka na atomskoj razini kako bi snimili animirani film od nekoliko atoma. Najmanji film na svijetu nazvali su Dječak i njegov atom, a od ostalih se izdvaja što ga treba povećati 100 milijuna puta kako bi bio vidljiv. Atome su pažljivo pomicali iglom, koja na udaljenosti od 1 nanometra može privući atome i molekule te ih povlačili na željeno mjesto. Tako su dobili 242 slike koje su potom spojili u animaciju dječaka koji se igra s atomom. 

Kako bi sve bilo po proceduri, IBM je čak i tražio da iz Guinnessa potvrde snimku kao najmanji filmić.
Izvor 24 sata
Film pogledajte na
http://www.24sata.hr/znanost/ibm-s-nekoliko-biranih-atoma-snimio-najmanji-film-na-svijetu-312957

Uragan na Saturnu

NASA-ini znanstvenici na Saturnu su otkrili uragan četiri puta brži i gotovo 20 puta veći od prosječnog uragana na Zemlji. Gigantski uragan snimila je NASA-ina letjelica Cassini koja je u Saturnovoj orbiti od 2004. godine. Fantastične fotografije letjelica je zabilježila s visine od 420.000 kilometara. 

Oluja ima promjer od nevjerojatnih 2.000 kilometara, a unutar uragana pušu vjetrovi od čak 530 kilometara na sat. Znanstvenici su uvjereni kako uragan postoji već duže vrijeme, no letjelica ga nije mogla snimiti jer je Saturnov sjeverni pol bio u sjeni, okovan polarnom zimom, objavila je NASA.

Nema komentara:

Objavi komentar