srijeda, 1. svibnja 2013.

6. Mala škola velikoga zdravlja


Ove školske godine u osnovne i srednje škole uveden je zdravstveni odgoj, a na razini naše škole planiran je projekt Mala škola velikog zdravlja. Ciljeve i zadatke tog projekta ostvarivali smo tijekom cijele školske godine kroz različite aktivnosti. Najviše smo se bavili prvim modulom zdravstvenog odgoja Živjeti zdravo. Modul Živjeti zdravo ukazuje na važnost zdrave prehrane i stjecanja pozitivnih navika osobne higijene te tjelesnog vježbanja kao preventive za pretilost i nezdravi način života.
Polaskom u prvi razred dolazi do velikih promjena u načinu djetetova života. Škola je mjesto gdje se prvi put sustavno i na isti način sa svim učenicima može provoditi zdravstveni odgoj. Za to je, naravno, potrebna i suradnja roditelja koju podrazumijevamo i očekujemo.  Važno je učenike neprestano osvještavati kako bi usvojili pozitivne navike i ozbiljno shvatili svoju ulogu u očuvanju zdravlja.

Kroz različite nastavne sadržaje naglašavali smo važnost pravilne prehrane za zdravlje. Tako smo 20. listopada obilježili Dan jabuka prigodnim aktivnostima. Često razgovaramo o prehrambenim navikama i ističemo one pozitivne. Nastavni sadržaji prvog razreda koje smo obrađivali u travnju povezani su sa zdravljem, osobnom čistoćom i čistoćom okoliša. Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. travnja izradili smo i prigodan plakat i letak Naše zdravlje. Tad smo se upoznali i sa zanimljivim mudrim izrekama o zdravlju i higijeni. Zaključili smo kako najvažniji utjecaj na zdravlje imaju pravilna prehrana, higijena i tjelesne aktivnosti. Tijekom ove školske godine na nekoliko sati razrednog odjela sadržaje zdravstvenog odgoja primijenili smo i u obliku praktičnih zadataka - pranje ruku, pranje zubi i sl. Učenicima su te aktivnosti bile zanimljive i zabavne. Za kraj bih istaknula jednu misao koja nam se svidjela:

 Ne moraš prati sve zube. Peri samo one koje želiš zadržati!

                                                                                 

                                                                   Članak napisala Željka Lovrić


Nema komentara:

Objavi komentar