srijeda, 1. svibnja 2013.

4. U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić


Utorak 16. travnja učenici razredne nastave naše škole proveli su na terenskoj nastavi u Slavonskom Brodu povodom manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić - Mažuranić“. Bio je to uzbudljiv dan pun zanimljivih događaja. Krenuli smo iz Bebrine oko 10 sati. Za neke je učenike to bila prva vožnja autobusom i putovanje im se jako svidjelo.

Na ulazu u Kazališno – koncertnu dvoranu „Ivana Brlić – Mažuranić“ dočekao nas je zabavljač koji je od balona oblikovao razne oblike, a djeca su se natjecala tko će uhvatiti balon. Animirao je učenike iz svih naših područnih škola.

Glazbeno  - scenska čarolija Šegrt Hlapić oduševila je sve prisutne gledatelje. U njoj je sudjelovalo mnoštvo glumaca, plesača, pjevača, djece i odraslih. Osim likova iz romana, bile su tu voditeljice iz Kluba mažoretkinja, Limena glazba Željezničar, Plesna skupina Sinovi, Studio za suvremeni i klasični ples Brodski leptirići te brojni učenici dramskih i glazbenih radionica osnovnih škola u Slavonskom Brodu. U suradnji s Dječjim kazalištem „Ivana Brlić – Mažuranić“ pripremili su nam pravi kazališni spektakl. Predstava je bila vrlo zanimljiva, dinamična i puna svjetlosnih i zvučnih efekata koji su pratili tijek radnje. Osim toga, priča o Hlapiću vrlo je poticajna i poučna za sve nas. Radi se o vrijednom i hrabrom dječaku koji, potaknut nepravdom i lošim odnosom s majstorom kod kojeg radi, kreće na veliko putovanje odrastanja, kroz svjetove dobra i zla. Hlapić nas uči poštenju, razumijevanju, toleranciji i opraštanju. Hlapićevo i Gitino putovanje završava sretno i vraća nam vjeru u poštenje koje bi se trebalo nastaniti u svakom čovjeku kako bi svijet u kojem živimo bio bolji. U Hlapiću i njegovom životnom putu svi bismo trebali vidjeti uzor. Posebnost ovogodišnje predstave je Hlapićev 100. rođendan. Na kraju predstave pojavljuje se ogromna torta, čestitka i pljesak publike i svih koji su u predstavi sudjelovali. Bilo je zaista veličanstveno i dirljivo.

Nakon kazališne predstave slijedila je šetnja glavnim gradskim trgom i šetalištem uz rijeku Savu čiji je vodostaj ovih dana vrlo visok. Na korzu smo vidjeli spomenik Ivane Brlić – Mažuranić i kuću obitelji Brlić. Stigli smo do franjevačkog samostana i razgledali spomen-sobu Dragutina Tadijanovića. Nakon obilaska samostana, pater nas je poveo u crkvu. Govorio je učenicima o franjevcima, isusovcima i o novom papi. Ukratko nam je opisao crkvu Presvetog Trojstva i na zanimljiv način objasnio raskošno ukrašenu unutrašnjost crkve u baroknom stilu. Rekao je kako su oltari, slike i kipovi bliže oltaru zlatni, svjetliji, bogatiji i sjajniji jer su bliže Isusu. Kako se udaljavamo od Isusa, sve je tamnije i manje sjajno i svjetlucavo. Tako je i u našim životima. Što smo bliže Isusu, više smo obasjani Njegovim svjetlom.

Na kraju su se učenici okrijepili, odmorili, družili i polako smo krenuli prema autobusima.  Osim kazališne predstave, učenici su proveli vrijeme u šetnji, ponovili naučeno razlikama sela i grada, o prometu, ponašanju pješaka u prometu, posjetili grad nizinskog zavičaja i vidjeli neke povijesne i kulturne znamenitosti. Vjerujem da će ovaj dan svima ostati u lijepom sjećanju. Saznali smo nešto novo i doživjeli mnoga lijepa iskustva.
                                                                                                                   Članak napisala Željka Lovrić
  


Nema komentara:

Objavi komentar