srijeda, 30. siječnja 2013.

10. Zanimljivosti iz zemlje i svijeta

Sve boje Sunca
NASA-in orbiter Solar Dynamics Observatory (SDO) nalazi se u orbiti oko sunca i pruža nam svakodnevni pogled na ovo veličanstveno nebesko tijelo, bez kojeg ne bi bilo života na Zemlji. Kada Sunce promatramo običnim kamerama, vidimo običan žuti disk, bez ikakvih vidljivih posebnosti osim sunčevih pjega. No, kako bi razotkrili njegove tajne i razumijeli kako Sunce izgleda iznutra, moramo otvoriti naše svemirske ‘oči’ za mnogo širi raspon elektromagnetskog zračenja od vidljive svjetlosti. Različite valne duljine, od uljtraljubičaste do X-zraka, pružaju nam uvid u ponašanje raznih atoma unutar sunca, na različitim temperaturama.

23.1.2013. – Slavonski Brod

Otvoren Muzej tamburice – jedinstven u svijetu

U prvom svjetskom Muzeju tambure se puno toga može vidjeti, ali i čuti i naučiti. Na licu mjesta posjetitelji mogu vidjeti kako se izrađuju ili grade tambure. Našem majstoru za izradu jedne tambure treba 60 radnih sati. Zanimljivo, tambure se ne izrađuju od slavonskog hrasta, već javora i smreke, a javor stiže iz slavonskih šuma, dok smreka stiže s Velebita.

Mladen Jurković, graditelj tambura nam je pokazao taburu e-bisernicu koja je zanimljiva jer je rađena od mahagonija. 'Inače koristimo naše domaće drvo- smreku. A sada ovdje imamo mahagonij, kruška, orah, glasnjača je od smreke. Glasnjača je rezonator koji kad se žica trzne pojačava titranje i dobivamo ton', objasnio je Mladen.
Više od 60 ručno izrađenih eksponata, neki stari i više od stoljeća, izloženi su u Muzeju tambure.

Novi muzej smješten je u kazamatu barokne brodske Tvrđave.

Izvor – Dnevnik.hr
Brončani rukometaši

Na svjetskom rukometnom prvenstvu u Španjolskoj, naši su rukometaši osvojili sjajno treće mjesto. Čestitamo im na tome!

Nema komentara:

Objavi komentar