srijeda, 30. siječnja 2013.

4. Karneval, fašnik, maškare

Idemo na malo lakše teme!

Budući da uskoro ulazimo u tjedne maskiranja, prerušavanja…, odlučili smo upoznati Vas sa svim nazivima koje maškaradno, karnevalsko ili pokladno vrijeme donosi sa sobom. Josip Bešlić o pokladama saznao je ovo:

Karneval   je svečano razdoblje prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara, kostimirani i maskirani plesovi. U Hrvatskoj se uz karneval ravnopravno spominju mesopust, poklade ili fašnik, koji su više vezani uz određene regije, mjesta, njihove običaje, a često se u prerušavanju moraju poštivati pravila i ritual, njihov početak i kraj. Osim tih naziva u uporabi su i krnjeval, krnoval, pokladi, pust, fašnjek ili maškare. Oni koji se maskiraju tih dana također se nazivaju raznovrsnim nazivima poput maskara, mačkara, fašenka, pusta, dida, pesnika i ostalih naziva koji se razlikuju od mjesta do mjesta, kao i skupina poput zvončara, baba, pokladara, maškura i drugih, a pokladni nazivi ponekad označavaju nekoliko pojmova. Karnevalske svečanosti obično uključuju maskirane povorke i plesove, bakljade, vatromete, obasipanje cvijećem, konfetima i korijandolima, te na kraju svečano spaljivanje ili pokapanje velike lutke, personifikacije „princa karnevala”.
U Hrvatskoj su posebno posjećeni, jer se obilježavaju već dugi niz godina,  Riječki karneval i Samoborski fašnik, dok je u svijetu najpoznatiji Karneval u Riu de Janeiru u Brazilu, te Karneval u Veneciji u Italiji.

Nema komentara:

Objavi komentar