petak, 30. studenoga 2012.

8. Zanimljivosti iz zemlje i svijeta

Novi operacijski sustav – Windows 8
Windows 8 je operativni sustav američke tvrtke Microsoft za uporabu na osobnim računalima, za kućna i poslovna stolna računala, prijenosnike, tablete i kućna multimedijalna računala. Dio je Windows NT obitelji operativnih sustava i nasljednik Windowsa 7. Od 26. listopada 2012. je u službenoj prodaji. Slikovit i lijep početni zaslon prva je stvar koju ćete vidjeti. Svaka pločica na početnom zaslonu povezana je s osobom, aplikacijom, web-mjestom, popisom za reprodukciju ili bilo čim drugim što vam je važno. Na pločicama se prikazuju najnovije informacije da biste odmah bili u tijeku s događajima. U trenu ćete vidjeti fotografiju na kojoj ste upravo označeni, vremensku prognozu za sutra i poruke vaših prijatelja.


Oslobođenje generala
Hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni su na Međunarodnom sudu u Haagu. Žalbeno vijeće ICTY-ja poništilo je prvostupanjsku presudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata. Predsjednik Žalbenog vijeća Haškoga suda Theodor Meron je u obrazloženju presude kazao da je Žalbeno vijeće Tribunala poništilo presudu raspravnog vijeća za nezakonito granatiranje gradova u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i presudu o postojanju udruženog zločinačkog pothvata s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz "Srpske Krajine" u predmetu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.


Dvadeset godina interneta u RH
Dana 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva hrvatska internetska veza prema svijetu, čime je započelo doba Interneta u Republici Hrvatskoj. Krajem 1991. godine započele su aktivnosti prema organiziranju mreže koja ce omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Republici Hrvatskoj i cijelom svijetu.
Već u rujnu 1992. godine postavljeni su prvi FTP i IRC poslužitelji, a 17. studenog 1992. godine uspostavljena je prva internetska veza Hrvatske sa svijetom. Tada smo bili spojeni preko Austrije, brzinom od 64 kbps, a ustanove u
zemlji bile su spojene vezom brzine 19-200 kbps. Uz puno snalažljivosti, kombinirajući postojeću infrastrukturu i nove uređaje, gradila se jezgra CARNetove mreže. Početkom 90-tih godina prošlog stoljeća CARNet je bio i jedini ISP u Republici Hrvatskoj. Od tada do danas prošli smo dalek i težak put.












Alicia Keys upalila posebnu rasvjetu na Empire State Buildingu u New Yorku
„Kada sam večeras upalila ova svjetla izgledalo je kao da je cijeli Empire State Building u plamenu. To je najljepša stvar koju sam vidjela. To je zapravo vatromet na zgradi, što čini sve nevjerojatnim“, rekla je pjevačica.
Poznata građevina u New Yorku jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta, a na godinu je posjete milijuni ljudi.
Više od 16 milijuna boja i efekata osvjetljavat će zgradu upravo u ritmu pjesme 'Empire State of Mind'' koju je američka pjevačica otpjevala u duetu s reperom Jay-Z-jem.








Nema komentara:

Objavi komentar