petak, 30. studenoga 2012.

5. Dan tolerancije

16. studenog svake godine obilježava se Međunarodni dan tolerancije. Obiljećili su ga i učenici nižih razreda u Bebrini i u Zbjegu.

1. i 4. razred
Bebrina

Prema UNESCO – u tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama. Ona ističe važnost zajedništva među ljudima koje možemo postići samo ukoliko prihvaćamo druge ljude onakvima kakvi jesu. Tolerancija je ponašanje koje se uči tijekom cijelog života, a to učenje počinje od najranijeg djetinjstva. Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenog i podsjeća nas na poštovanje i uvažavanje ljudi koji su drugačiji od nas.
Pojam tolerancije – uvažavanja i poštivanja različitosti upoznali smo kroz radionicu provedenu na satu razrednog odjela. Na jednostavnim primjerima uočili smo i istaknuli sličnosti i razlike među nama.  Usporedili smo pojedine učenike s obzirom na spol, dob, visinu, boju kose, očiju i sl.  Zaključili smo kako se razlikujemo i kako svijet ne bi bio zanimljiv kad bismo svi izgledali jednako, no bez obzira na razlike, svi smo jednako vrijedni i zaslužujemo poštovanje. Kroz razgovor i različite primjere objasnili smo pojam tolerancije.
Prisjetili smo se dječjih prava i djece različitih rasa te proveli aktivnost Moja mandarina. Svaki je učenik dobio po jednu mandarinu. Nakon toga, sve su mandarine stavili u košaru i zadatak je bio pronaći svoju mandarinu. Budući da većina učenika to nije uspjela, uzeli su bilo koju mandarinu. To je sada bila „njihova“ mandarina koju su ovaj put dobro pogledali i „upoznali se s njom“. Mandarine su ponovno vraćene u košaru i izmiješane. Većini učenika ovaj je put bilo lakše pronaći svoju mandarinu.  Nakon ove aktivnosti naglasila sam učenicima  kako nam pripadnici drugih rasa (crnci, Kinezi…)  često izgledaju isto, poput naših mandarina. No, kad bismo ih upoznali, shvatili bismo da je svatko osoba za sebe i da se razlikuje od drugih. Zaključili smo kako ne postoje dvije potpuno iste osobe na svijetu i kako je svaka osoba po nečemu posebna i vrijedna poštovanja.

Članak napisala – Željka Lovrić



Dana 16.studenog u PŠ Zbjeg učenici 1. i 4.razreda su obilježili Međunarodni dan tolerancije na Satu razrednika. To je dan koji nas podsjeća na poštovanje i uvažavanje drugačijih od nas. Dan koji nas potiče na toleranciju prema drugima. Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. No, za početak dobro je biti svjestan onoga i onih koje ne toleriramo, ili prema kojima imamo negativan stav, jer smo tome svi skloni. Kroz razgovor i različite aktivnosti ukazivali smo na poticanje  mira, nenasilja i tolerancije. Podsjetili smo se priče o Ružnom pačetu te slučaju Luke Ritza-simbola borbe protiv uličnog nasilja i primjera netolerancije među mladima.
Nakon što smo poradili kroz priče na svojoj savjesti, krenuli smo izrezivati naše ručice od papira u različitim bojama te pisati poruke mira i tolerancije. Na kraju sata zajednički smo obojili svijet šarenim bojama tolerancije te napravili razredni pano. Pošli smo veselo kući noseći sa sobom nove spoznaje i osjećaje uvažavanja, poštivanja i tolerancije prema drugima oko sebe.

Članak napisala – Dunja Malinar


Nema komentara:

Objavi komentar