petak, 30. studenoga 2012.

2. Ukrajinski jezik i kultura

Ukrajina  je država u Europi. Po svojoj površini od 603.700 četvornih kilometara, Ukrajina je najveća europska država, na drugom je mjestu ako se uzme u obzir europska površina euroazijske Ruske Federacije. Po državnom uređenju Ukrajina je republika, a zakonodavnu vlast obnaša Vrhovna Rada- ukrajinski parlament sa 450 zastupničkih mjesta. Ima  46,710.816 stanovnika.
Ukrajina na karti Europe
Ukrajinska zastava
Profesorica ukrajinskog jezika u našoj školi (u područnim školama u Šumeću i Kaniži) Oksana Martinjuk o nastavi ukrajinskog jezika rekla nam je:
„Najvažnije uporište za učenje materinskog jezika je škola. U ovoj školskoj godini, izučavati ukrajinski jezik u osnovnim školama diljem Hrvatske, u klupe su sjeli 51 učenik. Nastava njegovanja ukrajinskog jezika i kulture po modelu C u Hrvatskoj organizirana je u 3 osnovne škole i to u OŠ „Antun Bauer“ u Vukovaru, područna škola Petrovci, gdje jezik njeguje 11 učenika, u  OŠ „Josip Kozarac“ u Lipovljanima (5 učenika) i u OŠ „Antun Matija Reljković“ u Bebrini, područnim škola Šumeće (13 učenika) i Kaniža (22 učenika).
Dakle, ukupno 35 učenika pohađa nastavu njegovanja ukrajinskog jezika i kulture. Učenici tjedno imaju pet sati njegovanja materinskog jezika. Osim jezika i književnosti u programu po modelu C predviđeno je izučavanje zemljopisa i povijesti Ukrajine, a i likovne i glazbene kulture. Učenici sudjeluju u školskim priredbama, te različitim manifestacijama. Djeca s velikim zadovoljstvom pjevaju ukrajinske narodne i suvremene pjesme, recitiraju stihove poznatih ukrajinskih pisaca, glume i plešu.
U Šumeću, na nastavi njegovanja ukrajinskog jezika, 15. Studenog, 2012. godine bili su prisutni gosti: veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Njegova Ekselencija Oleksandr Levčenko, ataše za kulturu u Veleposlanstvu Ukrajine u RH Oljha Ros i ravnateljica škole Marija Rosandić.
Veleposlanik Ukrajine govorio je djeci o važnosti znanja različitih jezika, pogotovo materinskog, te im ispričao mnogo toga o Ukrajini, spomenuvši i Europsko prvenstvo, koje je ove godine održano u Ukrajini. Učenici su postavljali pitanja, na koja Njegova Ekselencija rado odgovarao. Oljha Ros je, uz pomoć projektora, pokazala učenicima ukrajinski crtani film o pustolovinama kozaka. Učenici su gostima otpjevali ukrajinske pjesme, a s njima je rado pjevao i veleposlanik.
Na kraju su Oleksandr Levčenko i Oljha Ros darovali djeci prekrasne poklone sa simbolom Eura 2012.
Ovaj dan će ostati u sjećanju djeci, a lijepe uspomene će njima dati snagu za učenje. Takvi susreti razviju kod djece ponos i ljubav prema svom porijeklu, jeziku i kulturi, potiču prihvaćanje različitosti kao jedinstva.
Kao što bez naroda nema jezika isto tako bez jezika nema naroda. Zato misli A. Šiškova potpuno odgovaraju svakom narodu i to u sva vremena: „Jezik je duša naroda, ogledalo običaja, točan pokazatelj prosvjećenosti, neumoran propovjednik djela. Uzdiže li se narod, uzdiže se jezik, ako je narod uljuđen, uljuđen je jezik. Gdje u srcu nema vjere, tamo u jeziku nema pobožnosti. Gdje nema ljubavi prema Domovini, tamo jezik ne iskazuje domoljubne osjećaje... Jednom riječju, jezik je mjerilo uma, duše i narodnih obilježja.“






Nema komentara:

Objavi komentar