petak, 30. studenoga 2012.

6. Posjet seoskom gospodarstvu

Dana 25. listopada 2012. godine u sklopu našeg razrednog projekta „Tko ne pije mlijeka, neka traži lijeka“, a koji je dio većeg (školskog) projekta „Mala škola velikog zdravlja“,posjetili smo seosko gospodarstvo obitelji Havriliv. Bila je to kratka izvanučionična nastava u sklopu integriranog dana u kojem nam je bio cilj upoznati proces dobivanja mlijeka i nekih mliječnih proizvoda te kravu kao životinju čije mlijeko najčešće pijemo. Iako učenici naše područne škole žive na selu, vrlo malo njih je imalo priliku biti ovako blizu toj životinji igrati se s teletom, ali i saznati neke zanimljivosti.
Učenici su se ponašali kao pravi mali stočari. Pažljivo, ali bez straha prišli su životinjama, dirali ih i usput našu domaćicu, gospođu Jadranku, ispitivali o svemu što ih je zanimalo. Tako smo saznali da postoje različite vrste krava, čime se te mirne životinje hrane, koliko hrane i vode troše dnevno, koliko krava nosi tele, koliko daje mlijeka dnevno, koji se proizvodi još dobivaju od krave osim mlijeka i mliječnih proizvoda, kako nastaje sir, da postoje religije koje krave smatraju svetim životinjama i još puno, puno toga. Obišli smo i ostatak gospodarstva, a na samom kraju su nas naši domaćini počastili, a čime drugim nego, svježim, domaćim mlijekom, keksima i sokom.
Zahvaljujemo se ovim putem obitelji Havriliv na lijepom gostoprimstvu, ugodnom druženju, strpljivim odgovorima na sva naša pitanja i prije svega na znanju koje su nam prenijeli.

Članak napisala – Dragica Vukojević - Dokuzović










Nema komentara:

Objavi komentar