četvrtak, 17. prosinca 2015.

Veleposlanik Ukrajine u PŠ Kaniža i obilježavanje Holodomora


Nakon što je prije tri godine veleposlanik Ukrajine u Republici Hrvatskoj Oleksandr Levčenko  posjetio učenike koji pohađaju nastavu ukrajinskog jezika u Šumeću, odlučio je posjetiti i učenike u Kaniži.

Dana 24. studenog 2015. godine  Oleksandr Levčenko došao je na nastavu u područnu školu u Kanižu gdje djeca već petu godinu za redom njeguju ukrajinski jezik i kulturu po modelu C. Prisutna na nastavi bila je i ravnateljica škole Marija Rosandić.

 Učenici su vrlo rado dočekali goste i otpjevali im tri ukrajinske pjesme: „Molitva za Ukrajinu“ , „Ukrajina to si ti“ i „Rascvjetana Ukrajina“. Kao iznenađenje pripremili su im i odglumili  uz pratnju lijepe klasične glazbe bajku „Pepeljuga“ u što su uložili puno truda zajedno sa svojom učiteljicom Oksanom Martinjuk.

Veleposlanik je učenicima odgovorio na postavljena pitanja i ispričao im o današnjoj situaciji u Ukrajini. Gospodin Levčenko pozvao je učenike, učiteljicu i ravnateljicu u posjet veleposlanstvu Ukrajine u Zagrebu.     

                                      članak napisala učenica 7. a razreda Manda Has







 


Učenici u Kaniži i Šumeću obilježili 82. obljetnicu Holodomora u Ukrajini

Učenici u Kaniži i Šumeću paljenjem svijeća i molitvom za 8 milijuna nevinih žrtava obilježili su tužnu obljetnicu u povijesti ukrajinskog naroda – Holodomora, genocida protiv ukrajinske nacije.

Holodomor u Ukrajini 1932.- 1933. godine
                                                   
U 2015.  godini ukrajinska i svjetska javnost obilježava 82. godinu otkako je izazvana masovna glad među ukrajinskim stanovništvom u bivšem Sovjetskom Savezu 1932. i 1933. godine.  Tih godina od namjerno izazvane gladi i njezinih posljedica umrlo je oko  7-8 milijuna etničkih Ukrajinaca. Svake godine u Ukrajini i širom svijeta  obilježava se spomen na žrtve strašnog zločina Staljinovog režima.
Holodomor je umjetno stvorena glad službeno prouzročena politikom prisilne kolektivizacije  i popratnih represija koji su obuhvatili stanovništvo sovjetske Ukrajine. Taj zločin je bio osmišljen s ciljem slamanja ukrajinskog društveno-političkog otpora koji je počeo predstavljati prijetnju cjelovitosti centraliziranog Sovjetskog Saveza.
Stručnjaci naglašavaju da je Holodmor  bio smišljen pokušaj da se Ukrajinci kao nacija, pogotovo inteligencija unište.
Ključnim osobama odgovornim za zločine počinjene u Holodomoru smatraju se sovjetski dužnosnici.
Prema podatcima s kojima raspolažu ukrajinski povjesničari, ukrajinska populacija za vrijeme Holodomora 1932./1933. je smanjena za oko 25%, što je do danas ostavilo posljedice na demografsku, etničku  i kulturološku sliku naknadno rusificirane istočne Ukrajine.
Američki Kongres je 1988. službeno priznao Holodomor u Ukrajini  genocidom nad ukrajinskim narodom i time započeo relevantna priznanja najviših međunarodnih institucija i organizacija. Sveukupno do sada 25 parlamenata i vlada svijeta ocijenilo je Holodomor genocidom.
Danas ukrajinci i dalje inzistiraju da se Holodomor kod  svih država svijeta koje to još nisu učinile jasno kvalificira kao genocid sovjetsko-komunističkog režima protiv ukrajinske nacije.
S obzirom da je riječ o jednom od najvećih zločina u svjetskoj povijesti i kako o njemu postoji dovoljno dokazanog materijala te svjedočanstava još živih svjedoka, Ukrajinci vjeruju da će u godinama koje slijede broj zemalja koje će osuditi ovaj sustavno skrivan genocid biti znatno veći.
U Hrvatskoj je Holodomor bio dugo vremena nepoznat pojam. Većina informacija koja je pristizala u bivšu Jugoslaviju se selektivno puštala u javnost. Sada je hrvatska javnost s velikim uvažavanjem prema ukrajinskom narodu počela prihvaćati istinu o sovjetsko-komunističkom zločinu nad Ukrajincima. Hrvatski sabor i Vlada RH uvrstili su ovaj zločin među svoje službene kvalifikacije. Ukrajinci se nadaju da će brzo doći i do službene osude ovog komunističkog zločina.
Svijet mora znati istinu o svim zločinima protiv čovječanstva. Samo na taj način, svi ćemo biti sigurni da ravnodušnost više nikada neće ohrabrivati zločince.

                                                       članak napisala učenica 7. b Maja Krasnopjurka
 

Nema komentara:

Objavi komentar