četvrtak, 17. prosinca 2015.

Dan znanosti 10.11.2015.

1. aktivnost, koju smo odradili u sklopu našeg ovogodišnjeg projekta "It´s not cool to dislike school", a koji se provodi na razini škole, bio je "Dan znanosti".
Svi učitelji PN potrudili su se pronaći zanimljive činjenice, vezane za sadržaj svoga predmeta, koje inače na nastavi ne spominju, te su ih, uz pomoć učenika, predstavili u holu okupljenim razredima.
Tako je učiteljica HJ Sandra, uz pomoć Mateja i Doris, otkrila neke nepoznate činjenice o Ivani Brlić Mažuranić, kao npr. da su ju zvali Hrvatski Andersen i da je tijekom života zapravo bila vrlo nesretna.
Učiteljica MAT Josipa, uz pomoć učiteljice HJ Mihaele, te učitelja GK Darka, predstavila je beskonačnost broja Pi napravivši traku dugačku preko 27 m na kojoj su ispisane znamenke broja Pi (3,14159265359...). Učenica Marija pročitala je pjesmu napisanu tako da u stihovima pjesme ima onoliko slogova, kolika je znamenka u broju Pi. Pjesma koju smo slušali u pozadini, dok su nam osmaši pričali o broju Pi, također je skladana prema njegovim znamenkama.
Slijedili su učenici 5. razreda, koji su nam ispričali zanimljive činjenice iz povijesti o Tutankamonovoj grobnici - piramidi, koje im je rekao učitelj Damir. Pa smo tako saznali da se Tutankamonova maska, s kojom je pokopan, sastojala od 21 kg čistoga zlata.
Na tu priču nadovezao se učitelj TK Marko, koji nam je pobliže predstavio Pitagorin poučak, pomoću pravokutnog trokuta, te broju kvadrata nad katetama i hipotenuzom.
Učenici 8. razreda, potaknuti učiteljicom Anom, upoznali su nas s Malalom Jousafzai, pakistanskom učenicom, koja je ranjena samo zbog toga što se zalagala za školovanje. Njena poruka: "ONE CHILD, ONE TEACHER, ONE BOOK AND ONE PEN CAN CHANGE THE WORLD!" sve nas je potaknula na razmišljanje o sreći koju imamo jer se možemo besplatno i bez ikakve opasnosti školovati.
Uslijedili su priroda i biologija, u kojima je bilo riječi o optoku krvi, te trudnoći i velikoj važnosti matičnih stanica iz pupkovine.
Na samome kraju učenici 7. a predstavili su nam Vedsku matematiku te jednostavno računanje pomoću nje, a učenica Matea objasnila je otkud veza između Rubikove kocke i informatike (roboti napravljeni od Lego-kockica, a upravljani aplikacijom na Samsung Galaxyju, ruše svjetske rekorde ljudi).
Uistinu nam je zanimljiv bio "Dan znanosti", jer smo naučili puno novih i zanimljivih činjenica, te obogatili svoje poznavanje pojedinih nastavnih predmeta.
članak napisala - Irena Katinić 

Nema komentara:

Objavi komentar