četvrtak, 5. ožujka 2015.

12. Ukrajinski jezik - Festival jezika



Materinski jezik izraz je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskoga jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće.
Odjel za rad s djecom i mladima i Austrijska čitaonica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek obilježili su  Međunarodni dan materinskoga jezika nizom kreativnih susreta. Kreativni susreti s djecom održavali su se od 16.  do 19. veljače 2015. godine u prostoru Igraonice i igroteke Odjela za rad s djecom i mladima te Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Početak projekta obilježavanja Međunarodnoga dana materinskog jezika je otvorio zamjenik gradonačelnika Vladimir Ham. U okviru projekta održan je okrugli stol na temu „Lusid“, u kojemu sudjeluje trinaest europskih gradova. Sudionici festivala bile su nacionalne udruge s područja grada Osijeka i okolice, njih ukupno dvanaest, a  Festivalu je nazočilo oko 300 osoba.
Cilj održavanja ovoga kulturnog događaja je pridonijeti kulturnoj razmjeni i čuvanju tradicionalnih vrijednosti, širenju multikulturalnosti te materinski jezik predstaviti pričom, pjesmom, plesom, običajima i tradicionalnim nacionalnim jelima koje zajednice grada Osijeka njeguju. Grad Osijek je multikulturalno središte za ovakav projekt, budući se na njegovome području aktivno govori preko 20 jezika.
Završni koncert manifestacije pod nazivom "Festival jezika" obilježen je 20. veljače 2015. u svečanoj dvorani Doma hrvatske vojske.
Među mnogobrojnim predstavnicima nacionalnih manjina Republike Hrvatske, svoju nacionalnu kulturu i nacionalna jela predstavili su i pripadnici ukrajinske nacionalne manjine. Štand s tradicionalnim ukrajinskim jelima predstavili su članovi UKPD „Lesja Ukrajinka“ – Osijek, dok su u kulturnome programu sudjelovale tri ukrajinske udruge: UKPD „Lesja Ukrajinka“ iz Osijeka, UKPD „Taras Ševčenko“ iz Kaniže i UKPD „Andrij Pelih“ iz Šumeća.
Jedna od najmlađih i najaktivnijih članica ukrajinske udruge iz Osijeka Hana Pešo otpjevala je „Molitvu za Ukrajinu“, a ukrajinsku pjesmu „Rodni kraj“ otpjevali su najmlađi članovi ukrajinskih udruga iz Šumeća i Kaniže. Djeca iz Šumeća i Kaniže njeguju ukrajinsku kulturu u okrilju svojih udruga, najviše vole plesati i na visokome nivou predstavljaju ukrajinski narodni ples na mnogim kulturnim događajima. Osim izučavanja ukrajinskog plesa, djeca pohađaju nastavu njegovanja ukrajinskog jezika i kulture u OŠ  „Antun Matija Reljković“ Bebrina, koju vodi prof. Oksana Martinjuk.
Dugogodišni voditelji ukrajinskih udruga u Kaniži i Šumeću, Željko Has i Darko Karamazan uspostavili su dobru suradnju sa školom, učiteljicom i ravnateljicom, te svi zajedno potiču učenike na izučavanje materinskoga jezika i njegovanje kulture svojih predaka.
Nastupi na ovakvim manifestacijama ohrabruju djecu, obogaćuju njihova znanja o drugim kulturama, odgajaju poštovanje prema različitosti, te ih potiču na daljnji rad i trud u udrugama, na nastavi u školi, pomažu probuditi svijest i želju za očuvanjem te izučavanjem materinskoga jezika daleko od povijesne domovine, jer kao što bez naroda nema jezika, tako i bez jezika nema naroda!
napisala - Doris Koropatnicki, 7. a 

Nema komentara:

Objavi komentar