četvrtak, 28. veljače 2013.

2. Tjedan lijepih riječi 11.2. - 15.2.2013.

I ove školske godine obilježili smo Tjedan lijepih riječi. 
Nije bio u uobičajenom terminu (prvi tjedan drugoga polugodišta), nego je iz razloga poznatom pod nazivom Valentinovo pomaknut upravo u veljaču u tjedan u kojem je i Dan zaljubljenih. 
I razrednici i učenici bili su vrlo aktivni, vrijedni i puni ideja, tako da nam je naš lijepi Tjedan u potpunosti uspio. 
Tema nam je ove godine bila ljubav i to prema obitelji, Stvoritelju, prijateljima i domovini. Uradaka je bilo svakakvih, vi odaberite najljepše i najbolje!
O ljubavi se pričalo, pisalo, čitalo... Ljubav je tih tjedan dana vladala našom školom!
I u područnim školama je bilo raznih zanimljivih događanja. 
Obilježili smo i Valentinovo!
         Bebrina
Ove je godine Tjedan lijepih riječi u našoj školi bio u znaku ljubavi. Nastavu smo prilagodili tome i svaki dan razgovarali i učili o različitim ljubavima – ljubav prema obitelji, Stvoritelju, prijateljima i domovini. Učenike je ipak najviše zanimala ljubav prema simpatiji -  romantična ljubav i to je vjerojatno uzrok tolikog broja srca po cijeloj školi. Do kraja tjedna sve su učionice ukrašene, radovi učenika izloženi, plakati uređeni i sve je spremno za završnu priredbu.

Učenici razredne nastave ovaj su tjedan imali, osim maskenbala, još jedan vrlo zanimljiv događaj. Valentinovo smo proveli u obliku integriranog dana. Osim pjesama, priča, ljubavne matematike, pjesmica i likovnih radova na nastavi, razmijenili smo slatke darove i ljubavnu poštu. Svaki je učenik imao tajnog prijatelja koji ga je na Valentinovo razveselio slatkišima. Nakon velikog odmora podijelili smo darove. Učenici su ih dočekali s nestrpljenjem i jako su se razveselili. Mali likovnjaci u srijedu su izradili slatke cvjetiće s lijepim porukama pa smo iznenadili ostale učenike. No, to nije sve! Slijedilo je prebrojavanje pisama iz sandučića ljubavne pošte i proglašenje Valentina i Valentine na temelju broja dobivenih pisama. Ovogodišnja Valentina, učenica Ana Crnac, nažalost nije bila u školi jer je bolesna. Naš Valentin je učenik Luka Mirković. Oboje su dobili priznanja za uspomenu, čokolade i veliki pljesak ostalih učenika. Nakon zajedničkog fotografiranja, puni pozitivnih dojmova vratili smo se u učionicu te nastavili s radom.

Članak napisala Željka Lovrić
           PŠ Kaniža
Tijekom cijeloga tjedna učenici 4. razreda služili su se lijepim riječima, kulturno se ponašali i na sve načine iskazivali ljubav prema : ljudima, životinjama, domovini, obitelji, sebi,.... Pisali su, crtali, bojali, izrađivali,....
Tako je dan po dan nastajala njihova kratka knjiga  Tjedan lijepih riječi "Ljubav" . U nju su svakoga dana crtali, zapisivali ljubavne stihove, pjesme,.... U nastanku knjige pridonijele su i vjeroučiteljica Mirjana te učiteljica iz eng.jezika Mihaela.
članak napisala - Andrea Blajda Dugi
         PŠ Kuti
I ove godine tradicionalno smo obilježili Tjedan lijepih riječi. Povezavši ga s proslavom i obilježavanjem Valentinova, Tjedan je dobio posebnu čar i ljubavnu ″notu″.

Tjedan smo započeli pjesmom ″Riječi″ Zlate Kolarić Kišur. Kako i sama pjesnikinja kaže, riječi mogu biti nježne, tople, blage, duhovite, vedre, lepršave, lake... One nas usrećuju, smiruju, tješe, od njih se ljudi razblaže i smiješe. No ima i onih drugih riječi, teških i tvrdih kao kamen, koje nam nanose bol i na srcu ostavljaju znamen.

Složili smo se da su nam puno draže one prve riječi, nježne, tople, blage, duhovite i vedre pa smo se trudili cijeli tjedan ispuniti upravo njima.

Jedni drugima poklanjali smo lijepu riječ, misao, želju i napunili vrhom pune vagone našeg razrednog ″vlakića ljubavi″.

Tijekom tjedna, kroz različite nastavne sadržaje, razgovarali smo o najranijim dječjim simpatijama i ljubavima, o ljubavi prema roditeljima, bakama, djedovima, o ljubavi prema zavičaju, domovini i jeziku. Osobito draga učenicima bila je pjesma Vanje Radauša ″Prva rič što sam je čuo″, koja na štokavskom narječju i tradicionalnoj slavonskoj ikavici govori o ″Slavoniji, zemlji rođenoj, voljenoj″ i ″jeziku našem, starom, dragom, 'rvatskom″.

Mali kreativci od glinamola su izradili i obojili srceta s porukama te su ih na Valentinovo poklonili roditeljima, bakama, djedovima, braći i sestrama, prigodnim zaljubljenim leptirićima ukrasili su učionicu, a  izradili su i zajednički razredni spomenar.

Budući da su u veljači maske uvijek u modi,  a ove godine ljubav nas vodi, zadnji dan poklada učenici su se maskirali u srceta i sa sobom u školu ponijeli puno ljubavi, smijeha i veselja.

Tjednu lijepih riječi brzo je došao kraj, ali u srcima nam je ostala misao koja kaže - ljubav je najiskreniji i najljepši osjećaj koji nas pokreće i mami nam osmijeh na lice.

Poklonite lijepi pogled, osmijeh, dodir, zagrljaj, poljubac, riječ, stih... svima koje volite i koji su vam dragi.  


članak napisala - Marija Prišuta
PŠ Zbjeg
Od 11.2. do 15.2. u PŠ Zbjeg učenici 1. i 4. razreda također su sudjelovali u obilježavanju Tjedna lijepih riječi. Glavna osnovna tema cijelog tjedna bila je Ljubav. Na početku tjedna izradili smo kreativne kuverte u koje su  si učenici tijekom cijelog tjedna upisivali različite lijepe poruke i misli jedni o drugima. Od lijepe riječi do lijepih djela dug je put te smo s tom porukom sudjelovali u mnogim tjednim aktivnosti. Razmišljali smo o mnogim lijepim riječima kroz različite priče, tekstove, pjesme i naše razgovore koje smo upisivali Abecedu lijepih riječi. Sve riječi i poruke učenika su na kraju bile dio završnog tjednog plakata. Osim pisanih uradaka, rado smo pjevali vesele ljubavne pjesme, izrađivali Licitarska srceta, plesali ples srdaca, proglasili Valentinu i Valentina razreda, dolazili odjeveni u crvenu boju odjeće itd. Učenici su rado sudjelovali u raznim aktivnostima te su nastala mnoga kreativna dječja djela. Unaprijed se veselimo sljedećem Tjednu lijepih riječi.
                                                                                                          članak napisala - Dunja Malinar


 PŠ Šumeće

Tijekom cijelog tjedna su učenici pisali ljubavna pisma i punili sandučić ljubavne pošte koji smo postavili kod vrata pedagoginjinog ureda. U petak su pisma prebrojana i na završnoj priredbi Tjedna lijepih riječi proglašeni su školski Valentin i Valentina. To su Gabrijel Didović i Tajana Čabraja iz 7.b razreda.
Osim proglašenja Valentina i Valentine završna priredba sadržavala je i druge lijepe stvari. Nakon što je školu ispunila pjesma zboraša predvođenih učiteljem Darkom i stihovi: "Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav, što ne prestaje..." i "Kaži da sam blesav, pjevam pjesme naivne, al' ne možeš mi ništa, smijem se - jer ja u ljubav vjerujem, jer ja sam opet zaljubljen...", učenici su pokazali  nekoliko kratkih uradaka koje su tijekom tjedana uvježbavali s učiteljima.
Pa su tako učenice 7.a čitale priče o  ljubavi prema prijateljima. Učenici 6.a porazgovarali su s Bogom i poručili da se ne brinemo jer se Bog brine o nama. Učenici 5.a mahali su velikim crvenim srcima i pročitali nekoliko poslovica o obitelji, spomenuvši i zapovijed - Poštuj oca i majku, da dugo živiš i dobro ti bude na Zemlji. Nakon njih slijedio je igrokaz učenika 8.a, popraćen filmom o ljepotama naše Hrvatske od Dubrovnika do Iloka. Učenici 5.a i 5.b su uz pomoć učiteljice iz engleskog jezika naučili kako se na nekoliko stranih jezika kaže: "Ljubav" i "Volim te", te to podijelili s nama.
 Radujemo se Tjednu lijepih riječi i sljedeće školske godine!

Nema komentara:

Objavi komentar