četvrtak, 13. prosinca 2018.

Studeni 2018.

STUDENI
1. Predstavljanje Tehničke škole, Slavonski Brod

Dana 9.11.2018. nekoliko je profesora iz Tehničke škole u Slavonskom Brodu došlo u našu školu i u dva školska sata su osmašima pokušali predstaviti na čemu se i kako radi u njihovoj školi. Podijelili smo se u skupine, a u svakoj je skupini bio po jedan profesor koji je pričao o onome što se nalazi ispred njega. 
Prvoj skupini profesorica je objašnjavala na koji način rade semafori. Predočila je to pomoću male makete. Pokazala je senzore koji prate tijek automobila i sve prikupljene informacije šalju u robotića koji se zove Arduino, koji potom mijenja boje na semaforu. Saznali smo da se boje mogu također mijenjati i pritiskom na gumb. Ista profesorica pokazala nam je i maketu dvorišta, na kojoj su se, pomoću raznih naredbi, vrata dvorišta i garaže naizmjenično otvarala i zatvarala.
Drugoj skupini profesori su objašnjavali kako rade roboti. Jedan robot izgledao je kao pauk, a drugi kao autić. Rekli su kako i oni imaju senzore pomoću kojih mogu odraditi neke od zadanih procesa u programiranju. Oba robota spojena su na mobitel, pomoću kojih se njima upravlja. Napomenuli su kako je osim upravljanja robotom pomoću aplikacije, vrlo bitan i sam izgled robota, koji se dorađuje pomoću 3D pisača. U istoj skupini vidjeli smo i strujni krug, koji je podsjećao na elektro-šoker, a kojega su "zatvarali" učenici tako što su primili u ruke dvije metalne šipke, pri čemu bi osjetili lagani strujni udar.
U posljednjoj skupini probali smo sastavljati i rastavljati razne figurice, npr. kolica od drveta...
Mnogo toga smo naučili u ova dva školska sata, a netko se možda i odlučio upisati u Tehničku školu. Vidjeli smo samo njen mali dio, koji se čini jako zanimljiv i zabavan.

članak napisala Marina S., 8. b
 
 

2. Kviz o Dragutinu Tadijanoviću

Učenice 8. a i 8. b sudjelovale su na 3. književno zabavnom kvizu o životu i djelu Dragutina Tadijanovića u Slavonskom Brodu dana 9. studenog 2018. godine. Na natjecanje su se mogli prijaviti učenici iz cijele Hrvatske, pa je tako ove godine bilo 27 ekipa iz raznih škola, a naše su učenice osvojile 7. mjesto. U ekipi koja je postigla ovakav odličan rezultat bile su Katarina G. (8. b), Karla P. (8. a), Ozana S. (8. a) i Katarina J. (8. a). Pripreme za kviz odradila je voditeljica - mentorica Mihaela Crnac, a učenice je na kviz vodila knjižničarka Valentina Tekić.3. Posjet Cinestaru
- predmetna nastava

Dana 13.11.2018. svi su učenici od 5. do 8. razreda, u pratnji svojih razrednika i učitelja posjetili kino Cinestar u Slavonskom Brodu i pogledali film "Orašar i četiri kraljevstva". Film se učenicima svidio, nekima više, a nekima manje, a koliko zapravo, ocijenit će nastavnice Hrvatskog jezika Mihaela i Sandra, kroz osvrte na film koje će učenici na nastavi pisati. 

4. Studeni u PŠ Kuti
Svake godine od 15. listopada do 15. studenoga obilježavamo Mjesec hrvatske knjige. Ove godine nam je u posjet došla naša knjižničarka Valentina Tekić koja je održala predavanje i radionicu o referentnoj zbirci. Učenici su saznali puno o rječnicima, leksikonima i enciklopedijama te kako se njima služiti.
Posjetili smo i CineStar 15. studenoga i pogledali film „Stopalići“, koji je imao lijepu poruku o tome kako treba vjerovati u istinu, ne odustajati od nje te biti znatiželjan i razmišljati izvan ustaljenih okvira.
I ove godine smo se prisjetili Grada heroja, našeg Vukovara, njegove žrtve i svih branitelja koji su dali život kako bi živjeli u miru i slobodi. Na kraju druge smjene, kolegica Marija Tomakić, zajedno s učenicima sva četiri razreda, zapalila je lampione ispred naše područne škole u znak sjećanja.
 

5. Dan sjećanja na Vukovar

I mi smo se u školi prisjetili Grada heroja - Vukovara, te molitvom i paljenjem lampiona odali počast svih poginulim braniteljima. 

Učenici 8. a i 8. b, te 7. a izradili su i prigodne plakate koji se nalaze u holu škole.

6. Susret mladih pjesnika Slavonije i Baranje

Naša škola se prijavila na "Susret mladih pjesnika Slavonije i Baranje" koji ove godine slavi 25. obljetnicu svoga postojanja. Na raspisani natječaj prispjelo je 106 pjesama, od kojih je prosudbeno povjerenstvo odabralo njih 40. Od poslanih pjesama učenika naše škole, čak su tri odabrane za javno izvođenje i tisak u Zbirci pjesama mladih pjesnika Slavonije i Baranje:
- "Prijatelj", pjesmu napisala Ana C., 7. b
- "Slavonija" pjesmu napisala Paola Č., 6. b
- "Moja dika" pjesmu napisala Anamarija G., 6. a

Na druženje, čitanje pjesama i dodjelu nagrada učenice su išle 23. studenog 2018. u Cernik u pratnji voditeljica mentorica Sandre Jerković i Mihaele Crnac.

PRIJATELJ
Prijatelj je veliki dar
nije to mala stvar.
Sjediš sam u tami,
a tvoj prijatelj uvijek ti osmijeh izmami.
Ruku ti uvijek pruži
nikada te za ništa ne optuži.
Rijetki su takvi ljudi
i zato uvijek uz njih budi.

SLAVONIJA
Zlatna polja, plodne ravnice, 
male klice, poput razigrane dice. 
To je mjesto gdje zlatne klasi rastu svakog dana
a poslije se koriste kao hrana.
Često se igra tradicijsko kolo
koje plešu divojka i lolo.
Tambure ovdje glavnu riječ drže
da raspoloženje bude malo brže.
To je mjesto savršeno kao simfonija
jedna i jedina Slavonija.

MOJA DIKA
Posavinom lelujaju žita.
Slavonijo, zemljo ponosita.
Rijeko Savo, ti si nama dika
Slavonijo, ravna i velika.
Sokacima prašina se praši
To nam trče lipicanci naši.
I djedovi sad bi sretni bili
Jer to smo od njih naslijedili.
Prabake su vrijedne žene bile
Pa nam puno ruva ostavile.
Da nosimo i čuvaom dalje
i štitimo svoje običaje.
Svila, zlato, to je roba prava
kad sve vidiš, da zaboli glava.


7. Školska psihologinja Josipa


1. Možete li nam se malo predstaviti?
Moje ime je Josipa Erdeši, rođena sam u Slavonskom Brodu, a odrasla u Podvinju. Završila sam gimnaziju „Matija Mesić“, nakon čega sam diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Osijeku. U slobodno vrijeme volim čitati knjige, putovati i šetati psa.

2. Koliko godina radite u prosvjeti i koliko od toga u našoj školi?
Ovo je moj prvi posao, ne samo u prosvjeti, nego prvi posao općenito! Jako sam sretna što imam priliku započeti s izgradnjom svoje karijere baš u ovoj školi, s među učenicima koji je pohađaju i nastavnicima koji u njoj rade.

3. Volite li posao koji radite?
Još pri upisu u srednju školu sam shvatila kako želim odabrati zanimanje iz područja društvenih znanosti, zbog čega sam se s vremenom odlučila za studij psihologije. Iako kratko radim, jako volim svoj posao te uživam u radu s učenicima, ali i njihovim nastavnicima te roditeljima.

4. Što biste izdvojili kao najlakši, a što kao najteži dio posla?
Nije mi jednostavno odabrati najlakši i najteži dio posla, budući da je posao psihologa vrlo raznolik te uključuje nešto lakše i teže zadatke. Raditi s ljudima je ponekad zahtjevno, ali istovremeno vrlo vrijedno i ispunjavajuće!

5. Jeste li zadovoljni s uvjetima rada u našoj školi?
Jesam. Zaposlena sam u trenutku kada su se u školi izvodili veliki građevinski radovi, omogućen mi je primjeren prostor za rad te su mi na raspolaganju svi potrebni materijali. Ono što je najvažnije, kolege nastavnici su pristupačni i u svakom trenutku voljni pomoći.

6. Surađujete li dobro s nastavnicima?
Trudim se maksimalno surađivati s nastavnicima jer su ipak oni u neposrednom kontaktu s učenicima, zbog čega su od iznimne važnosti za kvalitetan odnos učenika i psihologa. S obzirom da sam tek počela raditi, nadam se da ću s vremenom sve bolje i bolje surađivati s nastavnicima, ali i drugim osobama koje su važne za život učenika.

7. Da ste Vi ravnateljica, što biste promijenili u našoj školi?
Ne bih ništa promijenila.

8. Koja je Vaša poruka učenicima?
Njegujte svoje mentalno zdravlje i iskreno prihvaćajte sebe, jer ste upravo vi ono jedino što ćete ikada uistinu posjedovati.


Nema komentara:

Objavi komentar