četvrtak, 13. prosinca 2018.

Prosinac 2018.

PROSINAC
1. Mjesec borbe protiv ovisnosti 15.11. - 15.12.

Svake se godine od 15.11. do 15.12. obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti (o alkoholu, drogi, cigaretama i internetu). Svaki je razred, na Satu razrednika, odradio nekakvu radionicu kojom se učenicima nastojalo osvijestiti činjenicu da je ovisnost bolest i da se jako brzo prijeđe od "samo ću probati" do "ja bez toga ne mogu". 

7. a razred je izradio plakat s motivirajućim poticajnim riječima i porukama nastalih iz riječi "RECI NE OVISNOSTI". 
Na Satu razrednika posjetila ih je psihologinja Josipa, te održala vrlo poučno predavanje o ovisnosti o alkoholu i kroz priču o dječaku Petru naučila učenike kako ovisnost osobu uništava tjelesno, psihički, društveno i financijski. 

2. Advent u školi

Dana 2.12. započeo je Advent. 
Advent ili Došašće je vrijeme pred najveći kršćanski blagdan Božić, u kojemu se vjernici pripremaju za proslavu Isusova rođenja. Traje 4 nedjelje, a svake se nedjelje pali jedna više svijeća na adventskom vijencu, koji svatko ima u svome domu i oko kojeg se obitelj nedjeljom okuplja i moli. Svaka svijeća ima određeno značenje:
1. postilica ili prorokova svijeća - simbol nade i iščekivanja
2. pomirilica ili betlehemska svijeća - simbol mira
3. pastirska - simbol radosti i veselja
4. anđeoska svijeća - simbol ljubavi

I mi u školi imamo svoj adventski vijenac, oko kojega ćemo se okupljati svakog ponedjeljka, a velečasni Ivan iz Šumeća će nas svakog ponedjeljka i blagosoviti i moliti s nama. Prvu su svijeću upalili učenici 5. razreda.
Paljenje druge adventske svijeće, 10.12.2018., učenici 6. razreda
Treću su svijeću upalili učenici 7. razreda, a četvrtu učenici 8. razreda.
Naš školski Advent završili smo božićnom priredbom, posljednjeg dana nastave 21.12.2018.

3. Prosinac u PŠ Kuti
Blagdan sv. Nikole obilježili smo prigodnim programom u kojemu smo uživali kao i roditelji, bake i djedovi koji su nas došli gledati.
Prvi veći snijeg bio je idealan za igre u snijegu, ali i za uočavanje vremenskih obilježja zime koja nam kalendarski nastupa s prvim danima praznika.

Posljednji dan prvog polugodišta već smo tradicionalno čitali Božićnu priču Charlesa Dickensa uz bor, kamin i tople dekice. Podsjetimo se tom pričom uvijek na ono što je zaista važno u slavljenju Božića, ali čemu trebamo težiti u životu.
4. Dan volontera 5.12.

Osnutkom školskog volonterskog kluba "Volonteri dobrog srca" na prigodan način smo 5. prosinca 2018. obilježili Međunarodni dan volontera. Zbor je izveo himnu našeg kluba, a najmanji predstavu o volontiranju u svakidašnjem životu. Također smo proglasili najvolontera iz kruga učenika, učitelja i roditelja. Najvolonterima učenicima proglašeni su naš bivši učenik, sada učenik 1. razreda srednje škole Petar V. i učenica 7. razreda Tea K., jer su tijekom prošle i ove školske godine skupili najviše određenih volonterskih sati.

Ovim putem želimo iskazati kako smo ponosni na sve naše učenike volontere kao i na odrađene volonterske akcije.
Ja sam VOLONTER,
a koja je tvoja SUPERMOĆ!!?
Volonteri, svi smo mi,
drugima smo sreću dali,
a naša sreća, još je veća
kad činimo dobra djela.

5. Sveti Nikola u područnim školama

PŠ Kaniža

Dana 6.prosinca u mjesnom domu Kaniža, održana je priredba povodom proslave Dana svetog Nikole. Sudjelovali su učenici 1., 2., 3. i 4. r PŠ Kaniža i Mala škola. Pjevali su prigodne pjesmice, a učenici su po razredima imali recitacije, dok je 4.r. izveo igrokaz. Nakon završetka priredbe, sva su djeca, do 4.r osnovne škole, dobila poklone.
MŠ Bebrina 

6. Advent u Bebrini

Bebrinska udruga mladih organizirala je ove subote, 8.12.2018. Advent u Bebrini, na kojemu je sudjelovala i naša škola. I mi smo imali svoj štand na kojem smo po simboličnim cijenama prodavali božićne ukrase, adventske vijence, kolače..., koje su pravile naše vrijedne učiteljice, učenici i mame, a sav prihod biti će potrošen za darove koji će se idućega tjedna nositi u dječji vrtić "Zlatni cekin" u Slavonskom Brodu. 

7. Dodjela nagrada "Volim mlijeko"

Već niz godina tvrtka "Dukat" objavljuje natječaj "Volim mlijeko" kojim poziva učenike nižih razreda osnovnih škola da osmisle i naslikaju ili nacrtaju izgled tetrapaka Dukatovog mlijeka od 1 litre. Naša škola sudjelovala je u natječaju i vrlo ponosno i sretno možemo objaviti kako je rad našeg učenika Marina F., 2. razred, Bebrina, odabran među 4 najuspješnija rada. 
Marin je u pratnji svih učenika od 1. do 4. razreda iz Bebrine, učiteljica Sandre i Tanje, mame Marije, ravnateljice i pedagoginje išao u ponedjeljak 10.12. u Zagreb, u "Dukat", primiti svoju nagradu! 

Bravo, Marine!

8. Terenska nastava "Posjet osmaša Vukovaru"

Dana 10.12. učenici 8. a i 8. b posjetili su grad Vukovar. Terensku nastavu organizira Ministarstvo branitelja RH, kako bi svi učenici 8. razreda u Republici Hrvatskoj došli u Vukovar i bolje shvatili uzrok, važnost i posljedice Domovinskog rata. 

Put u Vukovar
Drugi put u životu sam bio u Srijemu i gradu Vukovaru ove godine. Nepregledna polja i ravnice su me oduševile. Sam grad Vukovar je lijep, ali na svakom koraku nešto podsjeća na ono što nikada ne smijemo zaboravi. Posjetili smo mnoga mjesta, a neka od njih su: Memorijalni centar Domovinskog rata, Mjesto sjećanja vukovarska bolnica, Memorijalno groblje, Trpinjska cesta, Ovčara, Masovna grobnica. Od svih tih mjesta najdublji dojam na mene je ostavila Vukovarska bolnica. Imam duboko poštovanje prema onima koji su ta tri mjeseca, koliko je trajala opsada grada, pomagali ranjenima i spašavali živote, bez obzira koje nacionalnosti oni bili. Naravno da bolnica, sama po sebi, nije najljepše mjesto, ali plemenita djela koja su u njoj počinjena se ne smiju zaboraviti. Uvijek sam imao poštovanje prema onima koji su svoj život dali za ovu državu u kojoj mi sada živimo, ali tome nisam davao previše pažnje. Sada kada sam bio u Vukovaru, gradu koji je simbol tog rata, odslušao mnoga predavanja i vidio mnoga sveta mjesta mogu bolje razumjeti patnje tih ljudi. Ima još puno onih za kojima se traga i onih za koje njihove obitelji nikada neće saznati gdje su završili. Tako je to u svakom ratu...Herojima koji su svoj život dali tom gradu neka je vječna slava i hvala!

putopis napisao Jerko G., 8. a


9. Bebrina za Brezovicu

Kao i svake godine, i ove smo se rado odazvali humanitarnoj akciji u kojoj se prikuplja pomoć za korisnike Caritasovog doma u Brezovici, a to su djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi. 
Naši su učenici opet pokazali svoje veliko srce, pa su donijeli mnogo lijepih darova, koji će se na vrijeme dostaviti djeci u Brezovici. Sve smo darove stavili ispod velikog bora, koji smo okitili u holu škole i oni samo čekaju odlazak u ruke onih koji će im se neizmjerno obradovati. 

Zahvaljujemo se svim učenicima i učiteljima koji su kupili ili odvojili nešto svoje, što će nekom u Brezovici jako dobro doći!

10. Bebrina za dječji vrtić "Zlatni cekin"
Naši učenici posjetili su i darivali djecu u dječjem vrtiću "Zlatni cekin" u Slavonskom Brodu, u sklopu volonterske akcije "Mali ljudi za velika djela". 
Prilog možete pogladati OVDJE.
 

11. Škola za udomiteljsku obitelj u Bebrini
Bili smo i u udomiteljskoj obitelji u Bebrini, čije smo korisnike također darivali prigodnim poklonima. 
 

12. Božićna priredba
Naš Advent, mjesec prosinac, humanitarne akcije, darivanje i prvo polugodište priveli smo kraju božićnom priredbom koju su nam izveli učenici koji pohađaju vjeronaučnu i karitativnu skupinu kod vjeroučiteljice Ankice, praćeni školskim zborom kojim je dirigirao učitelj glazbene kulture Darko. 

Nema komentara:

Objavi komentar