nedjelja, 5. studenoga 2017.

8. Microbit, što je to???

U posljednje vrijeme puno se priča i spominje taj nekakav Micro:bit. 
Možda ste ga i vidjeli i čuli kako se s njim radi, ali i dalje Vam nije jasna njegova prava svrha i funkcija. 
Micro:bit je uređaj koji pomaže učenicima da lakše shvate programiranje. Osmišljen je kako bi bio upotrebljiv u učionici od prvog dana. Pristupačniji nego samo programiranje, odličan je način za postići zabavne, praktične rezultate s motiviranim učenicima (preuzeto s www.microbit.org). 
Do sada je više od milijun učenika iz raznih zemalja diljem svijeta radilo na micro:bitu, a rezultati ankete provedene nakon rada pokazuju da:
  • 90% učenika kaže da im je micro:bit pomogao da svatko može programirati.
  • 86% učenika je kaže da im je micro:bit učinio računalnu znanost zanimljivijom.
  • 70% više djevojčica kaže kako će odabrati računalstvo kao predmet u školama, nakon što su isprobale micro:bit.
  • 85% ih se slaže da je micro:bit učinio ICT/računalstvo zabavnijim za njihove učenike.
  • Polovica nastavnika koji su koristili BBC micro:bit kažu da se sada osjećaju samopouzdanijima u ulozi nastavnika, posebno oni koji su rekli da nisu jako samopouzdani u podučavanju računalstva (preuzeto s www.microbit.org)
I u Republici Hrvatskoj su početkom mjeseca rujna otvorene prijave za škole na edukaciju iz micro:bita. Prijavila se i naša škola.
Sredinom listopada su provedene prve, uvodne, edukacije, na kojima su sudjelovali i učitelji iz naše škole. Edukacije za učitelje se nastavljaju, a kao nagradu za sudjelovanje učitelja u edukaciji, svaka škola sudionik dobiti će onoliko micro:bitova koliko ima učenika 6. razreda. 
Nadamo se da će micro:bitovi stići što prije, kako bi i učenici probali raditi i programirati pomoću njih.
Micro:bit nije namijenjen samo nastavi informatike, nego ga je moguće koristiti i u drugim nastavnim predmetima, samo je potrebno dobiti ideju i biti dovoljno kreativan, kako bi zamišljeno proveli i u nastavi.

Nema komentara:

Objavi komentar