četvrtak, 5. svibnja 2016.

Događanja u PŠ Kuti - 2. i 3. razred


Učenici PŠ Stupnički Kuti bili su vrijedni i protekla dva mjeseca. U tjednu od 29. veljače do 4. ožujka obilježili su Tjedan lijepih riječi. Tema ovogodišnjeg Tjedna bila je "Živimo u Europi“ pa smo mi u Stupničkim Kutima odlučili više saznati o Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. Različite aktivnosti na nastavnim satima posvetili smo Ujedinjenom Kraljevstu.  Upoznali smo opće podatke o zemlji koju smo izabrali, ali smo saznali i razne zanimljive informacije, npr. simbol svake od zemalja Ujedinjenog Kraljevstva, geslo, izgled zastave, himnu i sl. Obrađivali smo ulomak bajkovitog dječjeg romana „Charlie i tvornica čokolade“ poznatog britanskog autora Roalda Dahla. Slušali smo himnu „God Save the Queen“ te još neke tradicionalne napjeve i skladbe Ujedinjenog Kraljevstva. Slikali smo portret kraljice Elizabete II i poznati simbol Londona, autobus na kat. Izradili smo i plakat s poznatim britanskim izrekama. Budući da je baš u to vrijeme brat naših učenika posjetio Irsku, jednu od zemalja Ujedinjenog Kraljevstva, Mihael i Robert donijeli su nam suvenire na kojima se nalazi irski simbol – djetelina s tri lista (shamrock). Irski svetac, sv. Patrik, koristio je tri latice djeteline kao simbol Presvetog Trojstva. Obilježavanjem Tjedna lijepih riječi s temom „Živimo u Europi“ bolje smo upoznali Ujedinjeno Kraljevstvo, ali smo se i pridjetili koliko je važno uvažavati različitosti, poštivati svoje, ali i tuđe običaje, kulturu, jezik...


Osim toga, važno je poštivati i zajednički dom svih nas, planet Zemlju. Izradom likovnih radova i prigodnog panoa podsjetili smo se na važnost zaštite i očuvanja planeta Zemlje.


Na Dan planeta Zemlje, 22. travnja, učenici svih područnih škola, pa tako i mali Kutljani, bili su na terenskoj nastavi. Posjetili su Vrpolje, Đakovo i Osijek. U jutarnjim satima započeli smo putovanje prema našem prvom odredištu. U Vrpolju, rodnom mjestu velikana hrvatskog kiparstva, Ivana Meštrovića, posjetili smo Galeriju koja izlaže 30ak odljeva njegovih skulptura u gipsu i bronci i župnu crkvu Svetog Ivana Krstitelja u kojoj se također nalazi nekoliko Meštrovićevih djela, kao i krstionica u kojoj jekršten. Nakon Vrpolja, uputili smo se prema Đakovu gdje smo prošetali gradskom jezgrom, posjetili đakovačku katedralu Svetog Petra i ergelu lipicanaca. Putovanje smo nastavili prema Osijeku. Ručali smo u restoranu na obali rijeke Drave, obišli smo osječki zoološki vrt, kompom smo prešli Dravu, prošetali poznatom osječkom šetnicom uz rijeku i uputili se prema glavnom gradskom trgu, gdje smo vidjeli konkatedralu Sv. Petra i Pavla, te prema staroj jezgri grada, tvrđi. Kući smo krenuli pomalo umorni, ali sretni, zadovoljni i puni dojmova.

članak napisala učiteljica
 Marija Tomakić Nema komentara:

Objavi komentar