petak, 7. veljače 2014.

11. Zanimljivosti iz Zemlje i svijeta

Jedanaesto europsko prvenstvo u rukometu održano je u Danskoj u siječnju 2014. godine. Danska je domaćinstvo dobila tijesnim glasovanjem na 10. kongresu EHF-a, održanom u Kopenhagenu. Prvenstvo je održano u 5 dvorana u 5 različitih gradova.

Države koje su se kvalificirale su :
Danska, Francuska, Španjolska, Island, Švedska, Mađarska, Norveška, Poljska, Crna gora, Hrvatska, Srbija, Češka, Bjelorusija, Austrija, Rusija, Makedonija.

Izabranici Slavka Goluže u Dansku su došli popeti se na najviše postolje i uzeti jedino zlato koje im nedostaje. Kauboji obično idu težim putem što znači da ćemo idućih dana svi gristi nokte i živcirati se. Lacković je otpao, no momčad je dobro posložena i među onima koje mogu otići do kraja.
Naši rukometaši osvojili su vrijedno 4. mjesto.

Za razliku od Europe, koja još pravu zimu nije osjetila, a gledajući naše područje ni neće tako skoro, Amerikanci i Kanađani ne mogu pobjeći snažnom zagrljaju zime. Sustavi se redaju jedan za drugim, čas na istoku, čas na zapadu, sve praćeno obilnim oborinama i niskim temperaturama. U SAD-u je obilan snijeg u kombinaciji s vjetrom doslovno zatrpao planinski masiv Stijenjaka, a obilan snijeg ovih je dana moguć u Sjevernoj Dakoti, Wisconsinu, Michiganu. U Kanadi, nema dijela zemlje koji nije na udaru nekog zimskog sustava.

Dani Nikole Tesle
Od 29. siječnja do 2. veljače 2013. u Tehničkom muzeju u Zagrebu održano je niz predavanja i predstava vezanih za rad i život Nikole Tesle. 
Žarulja, radar i otkriće elektromagnetskih valova neka su od njegovih najvećih otkrića. 

Nema komentara:

Objavi komentar