petak, 7. veljače 2014.

6. Školska natjecanja

U mjesecu siječnju i veljači u školama diljem Hrvatske održavaju se školska natjecanja iz gotovo svih nastavnih predmeta. Ovisno o uspjehu učenika, natjecanje se nastavlja na županijskoj, odnosno državnoj razini. 
Sve nam je to malo bolje pojasnila naša pedagoginja Katarina:
"Školska natjecanja održavaju se za učenike koji imaju posebne sklonosti ka određenim predmetima, te iz istih ostvaruju iznadprosječne rezultate. Školska natjecanja provode se iz svih nastavnih predmeta, ali i iz izbornih predmeta. Natjecanja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a pravo sudjelovanja imaju svi učenici koji su zainteresirani. 
U našoj školi prvo smo započeli s natjecanjem iz vjeronauka 17.1., njemačkog jezika 4.2., hrvatskog jezika 5.2., povijesti 6.2., geografije 7.2., tehničke kulture 11.2., kemije 12.2. i biologije 14.2.
Ove godine naša škola sudjeluje na smotri LiDraNo u kategoriji digitalnog školskog lista.
Školska natjecanje provodi Povjerenstvo koje imenuje ravnatelj. Ravnatelj je ujedno i predsjednik Povjerenstva, a ostala dva člana su stručnjaci, odnosno učitelji pojedinih predmeta. Ispiti se čuvaju u strogoj tajnosti do samog početka natjecanja, a učenici iz ispunjavaju pod zaporkom koju sami izmisle. Članovi Povjerenstva, nakon završetka natjecanja, ispite, također pod zaporkama, ispravljaju, te na taj način održavaju objektivnost ispravljanja. Tek nakon ispravljanja uspoređuju se zaporke s imenima učenika. 
Nakon školskog natjecanja postoje županijska i državna razina. Svaka škola domaćin županijskih natjecanja sastavlja rang ljestvicu bodova prema kojoj se odabiru učenici za iduću razinu. Učenici koji osvoje 1. mjesto na državnom natjecanju dobivaju dodatne bodove za upis u srednju školu.
Naši učenici posebno pokazuju uspjeh u natjecanju Vjeronaučna olimpijada, natjecanju iz likovne kulture, kao i iiz tehničke kulture, te su za ta natjecanja i najviše zainteresirani. 
Ovim putem želim svim ovogodišnjim sudionicima natjecanja puno uspjeha!!"
novinar - Dario Zarezovski

Nema komentara:

Objavi komentar