utorak, 25. rujna 2012.

7. ZANIMLJIVOSTI IZ ZEMLJE I SVIJETA


11.9.2012. Nafta u Slavoniji

"U okviru naftnog polja Privlaka u blizini Vinkovaca INA je otkrila novo nalazište nafte na istražnoj bušotini Đeletovci-1 Zapad. Tijekom bušenja na dubini od oko 1000 metara nalazi ispitivanja pokazuju značajne proizvodne količine nafte", stoji u priopćenju koje je objavila INA na zagrebačkoj burzi.

Iz INE ističu kako će nakon daljnjih ispitivanja biti poznato preciznije vrednovanje rezervi i proizvodnja ugljikovodika.
"Obzirom na rezultate, za očekivati je da će njihova dnevna proizvodnja značajno doprinositi povećanju proizvodnje na ovom području", navodi se također u priopćenju.





13.9.2012. Snijeg na Zavižanu

NA ZAVIŽANU je oko podneva počeo padati prvi ovojesenski snijeg u Hrvatskoj.

DHMZ u svojim aktualnim podacima o vremenu u Hrvatskoj piše da je na Zavižanu oko 0 stupnjeva Celzijevih te da uz "jak vjetar" pada i "umjeren snijeg". Danas se u cijeloj Hrvatskoj vrijeme naglo "pokvarilo" tako u većini gradova uz obalu vatrogasci muku muče sa ispumpavanjem kišnice koja je napadala.

     12.9.2012.  Novi iPhone 5
Novi iPhone 5 je tanji od iPhonea 4S i 20% lakši. Opremljen je Retina zaslonom rezolucije 1136 x 640 piksela uz 326 ppi, a veličine je 4 inča i prikazuje sliku u omjeru 16:9".
Ovaj iPhone je malo veći od prethodnika i ima izuzetno precizan zaslon zato što ima integrirane senzore dodira, a dostupan je u crnoj i bijeloj boji. U smartphone je ugrađen A6 procesor koji je dvostruko brži od postojećeg A5 procesora.
Kamera je unaprijeđena i sad snima čak 40% brže, a korisnici imaju mogućnost snimanja panoramskih fotografija. Na novom iPhoneu postoje tri mikrofona, na dnu, naprijed i straga, a zvučnici mogu reproducirati širokopojasni audio.
Apple je poboljšao i bateriju koja sad omogućuje 8 sati razgovora i 8 sati pretraživanja interneta, što su stvarno impresivni podaci.



Nema komentara:

Objavi komentar