srijeda, 21. listopada 2015.

Posjet osmih razreda Vukovaru

Dana 28.9., u ranim jutarnjim satima, učenici osmih razreda, u pratnji svojih razrednika, uputili su se u Vukovar, grad heroj, kako bi, u sklopu projekta Ministarstva branitelja, što bolje upoznali Domovinski rat.
Prva stanica bila im je Ružičkina kuća, u kojoj su poslušali uvodno predavanje o Domovinskom ratu, te predavanje na temu Bitka za Vukovar. Oba predavanja bila su vrlo zanimljiva i poučna popraćenja video zapisima i kartama Vukovara i okolice iz toga vremena.
Nakon ručka posjetili su Gradski muzej "Vukovar", koji se nalazi prostrt na dva kata i u prizemlju dvorca poznate vukovarske obitelji Eltz. Tu ih je vodič ukratko upoznao sa životom u Vukovaru u doba plemićkih obitelji, pa sve do doba Domovinskog rata. Učenike se posebno dojmila paralelna snimka Vukovara iz zraka nakon pada grada i u sadašnjosti. Također su bili impresionirani zbirkom narodnih nošnji koje su prognani Vukovarci donijeli iz mjesta svoga prebivališta za vrijeme rata (Slavonija, Zagreb i okolica, Sinj, Dubrovnik...)
Slijedio je obilazak bolnice, gdje su učenici mogli vidjeti prikaz stanja tijekom najgoreg bombardiranja grada (kreveti, lutke-ljudi, operacijski stolovi), kao i popis imena osoba ubijenih i nestalih tijekom rata.
 Nakon smještanja u hostel "Borovo", koji je renoviran i otvoren upravo za osmaše iz cijele Hrvatske, posjetili su novootvoreni Arheološki muzej "Vučedol", napravljen upravo na arheološkim iskopinama u blizini grada. Ovaj Muzej je jedno prekrasno suvremeno zdanje u kojem se može naučiti sve o životu i običajima starih Vučedolaca.
Slijedeći dan, praćeni kišom, naši osmaši uputili su se u obilazak značajnih mjesta izvan grada i to Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata, masovne grobnice Ovčara, Spomen doma Ovčara, "Puta spasa" ili "Kukurunog puta" u Bogdanovcima pokraj Vukovara, Spomen doma Trpinjska cesta, te vojarne 204. vukovarske brigade, gdje im je brigadir dopustio da uđu u tenk i zapravo dožive to veliko i strašno vozilo. Pogledali su i zbirku oružja kojim su se koristili vojnici i branitelji grada tijekom rata, kao i jeziv prikaz logora.
Posljednja aktivnost bila je ponovno u Ružičkinoj kući i to "Kviz znanja", na kojem su naši učenici, predvođeni Valerijom i Mihaelom i pobijedili.

Nema komentara:

Objavi komentar