četvrtak, 16. travnja 2015.

Osmaši u Vukovaru 24. i 25.3.2015.

Dana 24. i 25. ožujka 2015. održana je terenska nastava u Vukovar, na koju su išli učenici 8. a i 8. b razreda, u pratnji svojih razrednika Ankice Marjanović i Damira Marunice. 
1. dan - 24. - u ranim jutarnjim satima, učenici su krenuli prema Vukovaru, gdje su u pastoralnom centru "Sv. Bono" poslušali predavanje o događanjima u Vukovaru 1991. i ostalih ratnih godina. Predavanje je bilo popraćeno video zapisima i fotografijama, te je ostavilo dubok dojam na učenike.
Nakon toga su posjetili Vukovarsku bolnicu, pogledali dokumentarac i prošli kroz strašne hodnike u kojima su postavljene lutke i kreveti točno onako kako su bili postavljeni u danima najgorem razaranja Vukovara.
Zatim su posjetili dvorac vukovarske obitelji Eltz, koji je u potpunosti obnovljen. U svim prostorijama Dvorca postavljene su različite izložbe - od ratnog doba na najgornjem katu, pa do doba u kojem su Eltzi živjeli. Vidjeli su narodne nošnje, portrete, posuđe, ali i različite stvari koje su ljudi pokupili s ulica, nakon oslobođenja Vukovara. 
Prošetali su i do Dunava, do bijelog križa, podignutog za sve poginule u Vukovaru.
Na balkonu Dvorca Eltz, gdje puštaju samo dobru djecu :)
 2. dan - 25. - bio je drugi dan posjeta Vukovaru. Obilazak i učenje započeli su na Ovčari, memorijalnom groblju, gdje su zapalili lampione i pomolili se za sve oni koji su svoj život dali za hrvatsku slobodu.
Onda su išli do vodotornja, spomenika Vukovarskog stradanja postavljenog na Dunavu.
Vratili su se do vojarne gdje su poslušali kratko predavanje te pogledali postavljene izložbe oružja, tenkove...
Nakon toga posjetili su Spomen dom hrvatskih branitelja. 

Nema komentara:

Objavi komentar