srijeda, 17. svibnja 2017.

Terenska nastava PN - 5.5.2017.

Učenici 5. razreda posjetili su glavni grad naše domovine Hrvatske - Zagreb. Krenuli su rano ujutro i praćeni kišom uputili se autocestom prema našoj metropoli. Po dolasku, posjetili su Tehnički muzej, gdje su se prvo upoznali sa zvjezdama na noćnom nebu u Planetariju Muzeja. Zatim su "s neba" otišli "u podzemlje" i obišli rudnike ispod muzeja te naučili kako je bilo raditi kao rudar i na taj težak način zarađivati za prehranjivanje obitelji. Uslijedio je obilazak gradskih znamenitosti - Trga kralja Tomislava, Umjetničkog paviljona, parka Zrinjevac, Trga bana Josipa Jelačića, katedrale... Nakon ručka vozili su se uspinjačom i otišli u Muzej iluzija koji je svima bio posebno zanimljiv. Nakon okrijepe uz sladoled u nezaobilaznom McDonaldsu, uputili su se u zoološki vrt i vidjeli životinje koje se tamo nalaze. Posebno smiješni bili su morski lavovi, koji su učenike pozdravili svojim radosnim glasanjem.

Učenici 6. razreda bili su u Kopačkom ritu, parku prirode, koji se nalazi u Baranji. Vidjeli su netaknute prirodne ljepote i mnoštvo ptica koje tamo u proljeće obitavaju. Najzanimljivije je bilo voziti se brodom po Sakadaškom jezeru i upoznati Posebni ornitološki rezervat. Vodič ih je proveo kroz poplavne doline Dunava, kroz čudesan svijet prirode u kojemu žive različite vrste ptica poput divljih gusaka, pataka, kormorana, čaplji, čigri, galebova... Uslijedila je šetnja po Osijeku, u kojem su bili u Tvrđi, na Trgu svetog Trojstva i Trgu Ante Starčevića. Vidjeli su i osječku konkaterdalu, koju je dao sagraditi J.J. Strossmayer, tadašnji biskup. Posvećena je Sv. Petru i Pavlu. Jako zanimljiva učenicima je bila vodenica na Dravi, koja je tamo od 2015., a podsjetnik je na početak mlinarske industrije u gradu Osijeku. Također je uzbudljiv doživljaj bio i vožnja kompom preko Drave, koja prevozi putnike od davne 1918. godine. (Hvala učiteljici Sanji na slikama!!)

Učenici 7. i 8. razreda bili su u našem najljepšem nacionalnom parku - Plitvičkim jezerima. Poseban je doživljaj posjetiti Plitvice u dan ispunjen kišom, jer tada priroda nabuja, a slapovi budu i ljepši i veći nego što su inače. Dobro su se pripremili na vremenske "nepogode", naoružali se kišobranima i kabanicama i hrabro krenuli protiv kiše koja ih je pratila od kuće do Plitvica, ali i nazad. Ljepotu i čudo koje je izgradila sama priroda, a oni toga dana doživjeli, teško je opisati u nekoliko rečenica, ali zato slike koje su uhvaćene objektivom kamere govore tisuću riječi. (Hvala Domagoju na slikama!)

Nema komentara:

Objavi komentar