utorak, 8. travnja 2014.

3. Karnevali u svijetu i u Hrvatskoj

Četiri su grada poznata po posebno ugođaju za vrijeme karnevala - Venecija, Rio De Janeiro, Samobor i Rijeka.
Evo ukratko ponešto o svakome od njih:
Venecija, Italija
U vrijeme karnevala, mnoge turističke agencije nude aranžmane za odlazak Veneciju. Najstariji dokument u kojemu se spominju maske u Veneciji datira još od 1268.godine. Karneval s tako dugom tradicijom postao je planetarno poznat. Pod maskama u gradu koji leži na moru u vrijeme karnevala prestaje važnost osobnog identiteta.
Rio de Janeiro, Brazil
Karneval u Rio de Janeiru jedan je od najvažnijih događaja u Brazilu. Rio je jedan od gradova koji se može pohvaliti s najljepšom plazom i najljepšim ženama. Karnevalska svečanost traje četiri dana, a datum održavanja svake godine je drukčiji. Obično se karneval održava u veljači - 40 dana prije Korizme.
Samobor, Hrvatska
Samobor je grad u Hrvatskoj. Smješten je na istočnim obroncima Samoborskog, na izlazu rijeke Gradne u savsku nizinu. Poklade, u samoborskom kraju nazvane fašnik običaj je prijelaznog razdoblja između zime i proljeća.
Rijeka, Hrvatska

Najluđi kraj maškarane vladavine u Rijeci uz Međunarodnu karnevalsku povorku. Jedan od dužih karnevalskih perioda do sada završio je spektakularno kako i treba – velikom Međunarodnom karnevalskom povorkom koja je centar Rijeke pretvorila u centar maškaranog svijeta. Brojnim gledateljima na Korzu, ali i onima koji su diljem svijeta pratili direktni prijenos preko interneta, predstavilo se  više od 10.000  sudionika povorke u 117 karnevalskih grupa i sa 81 alegorijskih kola. Moglo se vidjeti bezbroj likova, boja, maštovitih kreacija, ali i mnoštvo šaljivih komentara aktualnih događanja po čemu je ova povorka i poznata. 

Nema komentara:

Objavi komentar