srijeda, 6. studenoga 2013.

6. I ove godine zanimljivo u Kutima

DAN JABUKA
U sklopu integriranog tjedna u kojem smo obilježavali Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje prigodno smo obilježili i Dan jabuka. Za užinu smo ponijeli jabuke. Budući da su neki od nas negodovali zbog izostanka uobičajenih grickalica odlučili smo im udovoljiti i zajedno smo pravili puno zdraviju inačicu-čips od jabuka. Uz štrudlu od jabuka, koju je ispekla mama Sabina Orešković (zahvaljujemo), popili smo i prirodni sok od jabuka. Naučili smo mnogo o važnosti jabuka za zdravlje, neke nazive od 10 000 vrsta jabuka, ali i neke zanimljivosti. Bio je ovo jedan poučan i sladak dan.
članak napisala - Dragica Vukojević - Dokuzović

ZIMNICA
Izmjena godišnjih doba predstavlja i izmjenu razdoblja obilja i nestašice plodova prirode. Ljudi su od davnina nastojali doskočiti tom problemu i pronaći načine čuvanja hrane pa ju tako danas spremamo: soljenjem, sušenjem, zamrzavanjem, ukuhavanjem i kiseljenjem. Iako nam je danas voće i povrće dostupno tijekom cijele godine ovo je još uvijek zdravija, ali i jeftinija opcija pogotovo za nas koji živimo na selu i imamo svoje plodove. Svemu tome, ali i načinima spremanja zimnica kako su to radili naši stari, poučile su nas mame Ljiljana Agić i Sabina Orešković u sklopu Dana zahvalnosti za plodove zemlje.
članak napisala - Dragica Vukojević - Dokuzović

Nema komentara:

Objavi komentar