utorak, 2. travnja 2013.

7. Zanimljivosti iz zemlje i svijeta



13.3.2013. Vatikan
Papa Benedikt XVI. dao je ostavku, a na njegovo mjesto došao je novi poglavar katoličke Crkve. Tako su odlučili kardinali koji su cijelo vrijeme razmjenjivali svoja mišljenja. Novi papa zove se Jorge Mario Bergoglio iz Argentine, uzeo je ime Franjo .
Ime Franjo uzeo je zbog toga što će se zalagati za siromašne.
 
Novi je papa Franjo odbio nositi zlatni križ, zadržao je svoj željezni koji je dobio nakon zaređenja. Svojim je gestama već sada osvojio vjernike. 




21.3.2013. Stiglo je proljeće 

Iako smo davno naučili kako proljeće počinje 21. ožujka  i ove je godine proljeće stiglo dan ranije. Zašto?

Proljeće se definira posebnim položajem Zemlje, kada Sunce prividno dolazi u tzv. proljetnu točku, no kako se kalendarska godina i stvarna godina (1 obilazak Zemlje oko Sunca) ne podudaraju-ne traju jednako dugo, dolazi do ovog odstupanja. Zemlja je u proljetnu točku stigla 20. ožujka ove godine i tako će biti sve do 2101. godine.

Kalendar ipak nećemo mijenjati jer bi to izazvalo zbrku u svim područjima života na Zemlji. Ionako je važno samo da je proljeće stiglo.


 31.3.2013. Uskrs
 Iako je stigao Uskrs, najveći kršćanski blagdan, zima nas još uvijek nije napustila. Pa smo tako i prije samog Uskrsa imali prilike gledati kako padaju snježne pahulje!

Izgleda da ćemo ove godine morati, nakon zime, prezimiti i proljeće!!

Nema komentara:

Objavi komentar