srijeda, 3. prosinca 2014.

4. Sjećanje na Vukovar



 Hrvatski sabor donio je 29. listopada 1999. Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno odala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.
Prije dvadeset i tri godine, 18. studenoga 1991. nakon tromjesečne opsade i gotovo potpunog uništenja grada, prestao je otpor hrvatskih branitelja u Vukovaru.
Tužna statistika govori da je tijekom borbi i nakon ulaska srpskog okupatora u grad poginulo oko 550 branitelja i 1700 civila, oko 8000 Vukovaraca bilo je odvedeno u srbijanske logore, dok ih se još oko 800 vodi na popisu nestalih.
Žestoki otpor vukovarskih branitelja dizao je moral i samopoštovanje u ostalim dijelovima zemlje.
Herojstvo Vukovara udarilo je temelj za kasnije vojne pobjede hrvatskih snaga koje su dovele do potpunog oslobađanja zemlje. Zbog svega toga Vukovar je postao simbolom oko kojeg se okuplja cijela nacija.
Ova je bitka iznjedrila mnoge junake čija imena pamtimo: Blago Zadro, Mile Dedaković Jastreb, Siniša Glavašević, Vesna Bosanac, Branko Borković... Ali tu su i mnogi znani i neznani junaci kojima se divimo i iz sveg smo im srca zahvalni za žrtvu koju su podnijeli.

BLAGO ZADRO - Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za nezavisnost.

MILE DEDAKOVIĆ (JASTREB) -  je najpoznatiji kao zapovjednik 204. vukovarske brigade i obrane grada Vukovara tijekom bitke 1991. početkom Domovinskog rata.

SINIŠA GLAVAŠEVIĆ – za vrijeme Domovinskog rata bio je urednik Hrvatskoga radija Vukovar i ratni izvjestitelj

VESNA BOSANAC - Kao ravnateljica vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenucima grada Vukovara postala je simbolom herojstva, građanske hrabrosti i humanosti.

Stoga, svima Vama, dragi Hrvatice i Hrvati i svi koji volite Hrvatsku, čestitamo Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Obilježite ga s ponosom, izvjesite hrvatsku zastavu i zapalite svijeću za sve pale. Svojom su žrtvom zaslužili barem toliko.

Članak napisala - Laura Pintarić, 8. r. 

Nema komentara:

Objavi komentar