četvrtak, 9. listopada 2014.

4. Školska kolumna - PRIJATELJI - Kako biti dobar prijatelj?

Od ove školske godine uveli smo novu rubriku. Svaki mjesec, naše vrijedne kolumnstice Andrea, Anastazija, Božana, Veronika i Laura, sve učenice 8. b razreda, pisat će o nekoj temi koja je zanimljiva vama i vašim vršnjacima. Ponekad će tu biti savjeti, ponekad činjenice, ali, sve u sve, biti će veoma zanimljivo i savjetujemo vam da pratite kolumnu.



Kako biti dobar prijatelj – naši savjeti

Prijatelji su važan dio našega života ; zabavno je provoditi vrijeme s ljudima koji su nam slični.
Poznata nam je izreka da prave prijatelje treba čuvati, pa se zato potrudi da budeš pravi prijatelj.
Evo nekoliko savjeta kako možeš biti pravi prijatelj :

1) BUDI ISKREN.
Nema ništa gore od laganja, pogotovo ako se radi o tvojoj najboljoj prijateljici. Sigurno će bolje podnijeti ako joj kažeš istinu u lice, nego ako joj slažeš. Da, možda će se duriti neko vrijeme, ali bit će ti zahvalna jer si joj pokazala da si joj prava prijateljica i radije joj rekla istinu.

2) NE OGOVARAJ JU.
Tvoja najbolja prijateljica kupila je majicu, a tebi se ne sviđa? Reci joj to u lice ili jednostavno šuti. Nemoj odmah drugoj frendici govoriti o tome kao da je to najbitnija stvar na svijetu. Ako se njoj sviđa, to je uredu. Uostalom, možda se ni njoj ne sviđaju tvoje traperice? Jednostavno zaboravi na to, prijateljstvo je mnogo više od toga.


3) ČUVAJ NJENE TAJNE.
Povjerila ti je tajnu? Potrudi se da ostane između vas dvije. Nemoj drugima govoriti o tome. Ako ti je rekla tajnu, povjerila ti se jer ima povjerenja u tebe i jer zna da ju nikada nećeš iznevjeriti. Nemoj prokockati njeno povjerenje.

4) POŠTUJ NJENE STVARI

Vjerojatno se tebi i njoj sviđaju iste stvari, i posuđujete si stvari međusobno, no uvijek prije nego što nešto posudiš - pitaj ju. Ako ti ona odluči posuditi tu stvar, pazi na nju. Ako se dogodi nezgoda pa slučajno strgaš neku njenu stvar- potrudi se popraviti ju i vratiti u dogovorenom vremenu. Sigurno će razumjeti.

5) POKAŽI DA SI TU ZA NJU

Sjećaš se onoga kad si bila tužna i tvoja najbolja prijateljica ti je odmah ponudila rame za plakanje? Uzvrati joj uslugu, pokaži joj da si tu za nju i da ti znači. Nebitno treba li savjet, pomoć u učenju ili samo želi posuditi nešto tvoje - daj joj do znanja da na tebe uvijek može računati. Nemoj joj samo pričati o svojim problemima; sigurno i ona želi popričati o nekoj stvari s tobom,a najbolje ćeš joj pomoći ako ju dobro saslušaš.

6) PRIHVATI JU KAKVA JE

Poznata nam je činjenica da nitko nije savršen. Svatko ima mane na sebi, pa čak i slavne 'zvijezde' o kojima se svaki dan vrte priče po tv-u. Tvoja frendica brblja previše ili nema tako savršen stil? To je uredu. U prijateljstvu je važno prihvaćanje druge osobe onakve kakva je. Važno je da shvatiš da nije bitna odjeća ili izgled u vašem prijateljstvu. Prihvati ju kakva je jer ako izgubiš prijatelja - izgubila si važan dio svog života.

7) POKLONI JOJ ZNAK PAŽNJE

Vjerojatno se i sama ponekad osjećaš loše, ništa ti ne ide od ruke, depresivna si i misliš da nikome nije stalo do tebe.. Ako znaš da tvoja frendica ima loš dan, kupi joj najdražu čokoladu i obraduj ju iznenadnom posjetom. Uvijek je dobro imati prijatelja uz sebe. Čak i ako je sve u redu - pokloni joj mali znak pažnje, pokaži joj da si zahvalna jer je uz tebe u dobru i zlu. Uvijek je lijepo čuti 'hvala'.

Nema komentara:

Objavi komentar