srijeda, 5. ožujka 2014.

9. Zanimljivosti iz Zemlje i svijeta

ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE

Zimske olimpijske igre - održavaju se od 1924. godine, kako bi se mogli natjecati i sportaši u zimskim sportovima.
Zimske  olimpijske igre:
1. Alpsko skijanje - prvi put se pojavilo na Olimpijskim igrama 1936. godine. Sportaši se natječu u slijedećih 5 disciplina: spust, slalom, veleslalom, super veleslalom i kombinaciji (posebno se natječu skijaši i skijašice).
2. Biatlon - pojavio se 1960. godine, natječe se u 4 discipline: sprint (10 km muški), 7.5 km (žene), pojedinačno (20 km muški), 15 km (žene), kombinacija (12.5 km muški), 10 km (žene) i štafeta (4 x 7.5 km).
3.      Bob - spuštanje u bobu održava se od 1924. godine
4. Skijaško trčanje - od početka (1924 g.) je na programu zimskih olimpijskih igara
5. Curling - pojavio se u programu 1924., no nije prihvaćen. Opet je prikazan 1932., 1988. i 1992, te je službeno priključen olimpijskim sportovima 1998. godine. Od tada, održavaju se turniri za muškarce i žene u Curlingu.
6.      Umjetničko klizanje-sport u kojem natjecatelj ili više njih mora kližući na ledu izvesti okrete, skokove i druge elemente demonstrirajući spretnost i eleganciju, često uz pratnju glazbe.
7. Hokej na ledu-jedan je od najdinamičnijih zimskih sportova. Hokej je ekipni sport koji se igra na umjetnim ili prirodnim ledenim površinama, a najpopularniji je u zemljama s hladnim zimama.
8. Nordijska kombinacija-je sport na snijegu koji uključuje dvije discipline: skijaško trčanje i skijaške skokove.
9.      Skijaški skokovi-su sport u kojem se skijaš spušta niz posebno konstruiranu rampu (skakaonicu) te nakon odraza pokušava 'preletjeti' što veću udaljenost.
10. Brzo klizanje-je sport u kojem je cilj u što kraćem vremenu prijeći zadanu udaljenost kližući na ledu.
11. Brzo klizanje na kratkim stazama-je jedna varijanta brzog klizanja kod kojeg se klizač na ledu natječu na kružnoj stazi duljine 111,12 metara. Ovaj je sport poznat i pod engleskim nazivom short track.
12.  Sanjkanje-je način prelaženja strmih zaleđenih ili zasniježenih površina korištenjem sanjki u svrhu rekreacije ili zabave.
13.  Skeleton-je zimski sport u kojem je cilj prijeći zadanu zaleđenu stazu na propisanim sanjkama u što kraćem vremenu.
14.  Snowboard -daskanje na snijegu je zimski sport u kojem snowboarderi stoje na dasci (snowboardu) koja je u prosjeku dugačka između 150 i 160 cm i široka 25 cm.

15.  Slobodno skijanje- Freestyle skijanje ili skijanje slobodnim stilom skup je slobodnih stilova "ekstremno" orijentiranih na skokove, vožnje po raznim preprekama itd.

Ove godine zimske se olimpijske igre održavaju u ruskom gradu Sochiju (Sočiju).
Soči se nalazi na najzapadnijem dijelu Rusije, na obali Crnog mora, u blizini granice s Gruzijom.Grad se proteže 90 km uz more. Soči je od Moskve udaljen nešto manje od 1000 km i popularno je odredište za odmor u Rusiji te najveće ljetovalište.
Ljetna sezona u Sočiju traje šest mjeseci, a klima je suptropska i umjerena tijekom cijele godine.
Soči ima vlastitu zračnu luku. Svake godine poprima sve bolji i bolji izgled i status.
Hrvatski predstavnici:
U alpskom skijanju imamo najviše sportaša, uz Ivicu Kostelića, koji i nosi hrvatsku zastavu na otvorenju ovogodišnjih Olimpijskih igara, i Natka Zrnčića Dima tu su Dalibor Šamšal, Matej Vidović, Filip Zubčić, Sebastian Brigović, Andrea Komšić i Sofija Novoselić.  U snowboardu će nas predstavljati Morena Mlakar, a u skijaškom trčanju Edi Dadić i Vedrana Malec.   

Nema komentara:

Objavi komentar